WEEK 27
Maandag 4 juli 2011 Het Klokhuiskantoor, afl. 44
Plakband / Voetbalrobot / Gebroken arm
Elke maandag allerlei onderwerpen in Het Klokhuiskantoor. Mustafa zoekt in de plakbandfabriek uit waarom plakband kleeft. Lisa keept tegen een voetbalrobot en Dolores vraagt aan de dokter wat je moet doen bij een gebroken arm.

Dinsdag 5 juli 2011 Infrarood telescoop
Bart wil proefjes doen met infrarood licht. Maar hoe doe je dat, want infrarood is eigenlijk niet te zien. Een infrarood camera biedt hulp. Hij legt ook uit wat de Herschel infrarood telescoop in de ruimte allemaal kan doen. En wat heeft de naam Herschel nou met infrarood te maken?

Woensdag 6 juli 2011 Het Klokhuis Bouwt: Bouwrijp
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. Dolores legt uit hoe de grond bouwrijp wordt gemaakt. En Bart laat zien hoe de exacte locatie van het huis wordt uitgemeten met GPS. En sonderen, wat is dat nou precies?

Donderdag 7 juli 2011 Sprookjesillustratie
Voor een nieuwe uitgave van de sprookjes van de gebroeders Grimm zijn maar liefst 450 nieuwe tekeningen gemaakt. Ze zijn van sprookjesillustrator Charlotte Dematons.

Vrijdag 8 juli 2011 Wielerwedstrijd
De Tour de France is alweer bijna een week onderweg. Maar hoe breng je een wielerkoers live in beeld? Bart legde het eerder uit bij de Amstel Gold Race, de enige echte wielerklassieker van ons land. Bart volgt de cameramensen op de motor en in de helikopter. Hij bezoekt het grondstation waar alle live-verbindingen tot stand komen. Regisseur Martijn Lindenberg legt uit wat hij doet met alle beelden en Bart hoort van commentator Mart Smeets hoe hij een massasprint verslaat.

WEEK 28

Maandag 11 juli 2011 Het Klokhuiskantoor, afl. 45
Vinger tussen de deur / Gist / Schrikrobot
Wat moet je doen als je vinger tussen de deur komt? Wat hebben gist en smaakstoffen met elkaar te maken? Wat heb je nou aan een schrikrobot? De mensen van Het Klokhuiskantoor zoeken het allemaal voor je uit.

Dinsdag 12 juli 2011 Poep
Hoe gezonder je eet en drinkt, hoe beter je poep. Maar hoe ziet een gezonde drol er eigenlijk uit? Welke rol spelen de darmen voor de stoelgang? Waarom is poep meestal bruin van kleur? Lotte stapt in de wereld van onze grote boodschap en gaat zelfs naar de poeppoli van het ziekenhuis. Daar kunnen ze allerlei bacteriën in de poep opsporen.

Woensdag 13 juli 2011 Het Klokhuis bouwt: Heien
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. Dolores gaat naar de heipalenfabriek. En Bart laat zien hoe een hei-installatie de palen in de grond stampt.

Donderdag 14 juli 2011 Paardenkliniek 1
Op bezoek bij de paardenkliniek in Kootwijkerbroek. Hoe doet de arts kreupelheidonderzoek? Hij kijkt hoe het paard loopt, maakt röntgenfoto?s en gebruikt zelfs een warmtebeeldcamera. Dolores gaat mee op visite: de paardenarts moet een gebit behandelen.

Vrijdag 15 juli 2011 Paardenkliniek 2
Het tweede deel over de paardenkliniek. Dolores ontdekt dat er ook paardenfysiotherapie bestaat. Verder is ze erbij als een paard wordt geopereerd. Er komen takels aan te pas om het verdoofde paard op de operatietafel te hijsen. Dolores is zelfs even operatieassistent.

WEEK 29

Maandag 18 juli 2011 Het Klokhuiskantoor, afl. 46
Fotoboek / Gitaarrobot / Radioloog
Wat voor bedrijfskleding moet een radioloog dragen? Hoe maak je via internet een fotoalbum? En wie wint een gitaarduel: de gitarist of de gitaarrobot? Je ziet het allemaal in Het Klokhuiskantoor.

Dinsdag 19 juli 2011 Teken
De teek is een parasiet. Ze kunnen zich aan je vast kleven en bijten en soms vervelende ziektes overbrengen. Om meer over de teek te weten te komen, gaat Dolores mee het bos in voor teken-onderzoek.

Woensdag 20 juli 2011 Het Klokhuis Bouwt: Beton
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. De palen staan klaar. Er is een houten kist gemaakt. Die komt vol beton. Eerst zoekt Lisa uit hoe je cement maakt, dat is de lijm van het beton. Lisa gaat naar de cementfabriek in Maastricht. Daar maken ze cement van kalk uit de bodem. Je maakt beton door cement te mengen met grind, zand en water. Het komt in een cementwagen naar de bouw. Bart legt uit waar de bewapening goed voor is en volgt het storten van het beton.

Donderdag 21 juli 2011 Tandenborstel
Hoe werden tanden gepoetst voor de uitvinding van de tandenborstel? Hoe ontwerp je een goede tandenborstel? Bart komt het te weten in de tandenborstelfabriek. Er worden 13 miljoen borstels per jaar gemaakt!

Vrijdag 22 juli 2011 Wildwater
Dolores gaat naar de wildwaterbaan in Zoetermeer. Hoe krijg je die enorme stroming? Hoe zet je een parcours uit? Ze doet een wedstrijd met de Nederlands kampioen wildwater varen.

WEEK 30

Maandag 25 juli 2011 Het Klokhuiskantoor, afl . 47
Robothond / Hondenbeet / Lopen
Wat kan je met een robothond? En wat moet je doen als je door een echte hond wordt gebeten? En wat is voor mensen de beste manier om te lopen? Je komt het allemaal te weten in Het Klokhuiskantoor. En natuurlijk volgen we ook weer de avonturen op de redactie van Leonoor, Timo, Wouter en Baas Ben.

Dinsdag 26 juli 2011 Ecologisch netwerk
In Nederland zijn veel natuurgebieden gescheiden door snelwegen. Lisa legt uit wat de gevolgen zijn als dieren in een te klein gebied moeten leven en waarom ecologische netwerken een goede oplossing bieden.

Woensdag 27 juli 2011 Het Klokhuis Bouwt: Constructie
Het Klokhuis bouwt een huis in Almere. Vandaag is de constructie van het KlokHuis aan de beurt. Dat wordt een hele opgave, want het huis is rond en

Naar de website

VorigeSpeciaal voor uw leerlingen Kunstpiloten op bezoek bij de Kunsthal
VolgendeBackstage in de kunstwereld met Kunstpiloten
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter