Een kijkje achter de schermen
Altijd al willen weten hoe er in de Kunsthal gewerkt wordt? Kunstpiloten licht een tipje van de sluier! Speciaal voor Kunstpiloten laat de Kunsthal Sol Wortelboer en zijn filmcrew toe achter de schermen in het gebouw van Rem Koolhaas.
Ze draaien binnen de Kunsthal een dagje mee van hoog naar laag. Van suppoost tot curator en van schoonmaker tot de directrice; iedereen vervult zijn eigen rol bij de ruim 25 tentoonstellingen per jaar. Wat is er allemaal nodig om de Kunsthal draaiende te houden, en wie doet eigenlijk wat?
‘Die achter de schermen’

Kunsthal zomer- en najaarstentoonstellingen

Colours in My Hand, Ayako Rokaku
22 juni t/m 21 augustus 2011
Deze zomer presenteert de Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Colours in My Hand van de Japanse kunstenares Ayako Rokkaku. Rokkaku maakt speciaal voor de Kunsthal grote wandschilderingen, ‘live paintings’, door met blote handen acrylverf direct op het doek aan te brengen. Iedereen mag op de wanden van de Kunsthal mee schilderen. Ayako zelf schildert mee van 22 juni tot 17 juli.

Het ding an sich, René Wirths
2 juli t/m 18 september 2011
Schoenen, brood, stoelen en papier: René Wirths schildert alledaagse voorwerpen uit zijn directe omgeving. Hij kiest de objecten weloverwogen, aangetrokken door hun kleurrijke, glimmende oppervlak of interessante textuur.
Op een sokkel in de tentoonstelling staat een alledaags voorwerp: het wisselding. Leerlingen kunnen dit vervangen door hun eigen object. Het eerdere wisselding mogen ze houden. In de tentoonstelling kunnen ze hun wisselding fotograferen zoals René Wirths schildert: tegen wit canvas, tweedimensionaal en vanuit één perspectief. Alle wisseldingen staan op http://www.kunsthal.nl

Mummies! Het ontrafelde geheim
1 oktober 2011 t/m 29 januari 2012

De Kunsthal presenteert Mummies! Het ontrafelde geheim, een grote familietentoonstelling over mummies en begraafrituelen. Meer dan 225 objecten brengen in een spectaculair tentoonstellingsontwerp, het oude Egypte tot leven in Rotterdam.
In deze tentoonstelling komt een speciaal ingericht paviljoen: het MummieLAB (geschikt voor de doelgroep 6-14 jaar). Voor jongere kinderen zijn hier allerlei doe-activiteiten te vinden waardoor zij spelenderwijs leren over de mummies en Egyptenaren. Zij kunnen zich inzwachtelen als mummie of verkleden als Egyptenaar en “Walk like an Egyptian”, hun naam in hiërogliefen schrijven en zelf leren mummificeren in een interactief computerspel. Ook kunnen ze net als Osiris, op een weegschaal uittesten of het hart van de overledene zwaarder weegt dan de “Veer van de waarheid”. In het MummieLAB is ook uitgebreid aandacht voor het wetenschappelijke onderzoek naar mummies, waardoor het ook voor oudere leerlingen interessant is. Schermen met beelden en films van recente scans van mummies (in samenwerking met het Erasmus MC) geven een beeld van de binnenkant van een mummie. Door de tentoonstelling komt een ontdekkingstocht met een kijkwijzer. In het Mummielab vindt tevens een workshopprogramma plaats waar de jongste leerlingen hun lievelingsknuffel kunnen mummificeren.

Sir Stanley Spencer
19 september 2011 t/m 15 januari 2012
Stanley Spencer verbindt in zijn schilderijen uiteenlopende thema’s op een uitdagende wijze met elkaar; van religie tot seks en van oorlog tot huiselijkheid. Zijn woonplaats Cookham, een dorpje ten noordoosten van London, speelt veelal de hoofdrol. Al zijn kunstwerken zijn verweven met deze streek waar hij zich tot in het diepste van zijn wezen mee verbonden voelde. Dit maakt zijn werk erg geschikt voor opdrachten in de klas over kunst binnen onze eigen cultuur en in de directe leefomgeving van de leerlingen. Spencers werk gaat over zijn ervaring met de wereld om hem heen. Het doel van het educatieve programma is om leerlingen op een prikkelende manier kennis te laten maken met het oeuvre van Sir Stanley Spencer en de thema’s in zijn kunst interessant te maken voor deze doelgroep door een actuele en persoonlijke invalshoek. Tevens wordt de tentoonstelling begeleid door een kijkwijzer waar de leerlingen worden geprikkeld na te denken over eigen ervaringen met de wereld om hen heen.

Docentenmiddag!
Op woensdag 5 oktober 2011 vindt er van 14.00 tot 17.00 uur een docentenmiddag plaats. U bent van harte uitgenodigd de tentoonstellingen te komen bezoeken. U krijgt een inleiding op de tentoonstellingen en een rondleiding. Na afloop is er een drankje in het Kunsthalcafé. U kunt zich voor 23 september aanmelden via vanleeuwen@kunsthal.nl o.v.v. van uw naam, adres en de naam van uw school. Graag horen we of u een introducé meeneemt. Een bevestiging per email volgt.

Wilt u met uw klas de Kunsthal bezoeken? Meld uw groep aan via 010-4400300 / balie@kunsthal.nl

Naar de website

VorigeKids Moving the World
VolgendeHet Klokhuis Kijkoverzicht van de maand juli
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter