Gratis lesmateriaal - Leerzaam knutselen, experimenteren en activiteiten

Spelend leren is de basis binnen het onderwijs voor jonge kinderen maar is ook voor oudere kinderen erg populair. Spelenderwijs leren stimuleert namelijk de ontwikkeling van een kind op intellectueel, sociaal en emotioneel gebied. Babysits biedt verschillende soorten lesmateriaal die spelen en leren combineren. Hier een kleine greep uit het aanbod.

Experimenteren
Om de interesse te wekken van kinderen en ze nieuwsgierig te maken om te ontdekken kun je wetenschappelijke experimenten met ze uitvoeren. Dit is niet alleen ontzettend leuk, maar ook erg leerzaam. Het experiment van de afbeelding leert kinderen bijvoorbeeld over het proces van capillaire werking (het proces waarbij vloeistof tegen de zwaartekracht in omhoog kruipt). Om er voor te zorgen dat de waarde van experiment maximaal is, is het belangrijk dat je als docent de kinderen helpt om na te denken over wat er gebeurt. Stel vragen over wat zij denken dat er gebeurt en waarom. Geef achteraf ook uitleg over het experiment zodat ze begrijpen wat ze hebben gedaan.

Leerzaam knutselen
Ook knutselen is een activiteit die leuk en leerzaam is tegelijk. Knutselen stimuleert veel verschillende belangrijke vaardigheden zoals creatief denken, probleemoplossend vermogen en samenwerken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook knutselwerkjes die kinderen ergens specifiek over leren, zoals het knutselwerk idee van de afbeelding over de lagen van de aarde. Hierdoor kunnen kinderen leren van een geologie les over waar elke laag van de aarde uit bestaat en wat de functies ervan zijn.

Activiteiten
Verder is het ook belangrijk dat kinderen hun energie af en toe kwijt kunnen zodat ze op andere momenten beter kunnen concentreren. Het faciliteren van leuke fysieke activiteiten voor in de pauze of tijdens de gymles is goed voor de lichamelijke ontwikkeling en gezondheid van de kinderen. De activiteit ‘Beweeg als een Dier’ zal kinderen actief in beweging krijgen en zorgt voor veel plezier. Op de afbeelding doen kinderen een giraffe na door zichzelf zo lang mogelijk te maken.

Deze lesideeën en nog veel meer zijn te vinden op Babysits.nl onder de community thema’s! Onder de kopjes ‘activiteiten’ en ‘Do It Yourself’ staat een groot aanbod aan gratis ideeën en er worden regelmatig nieuwe artikelen geplaatst.

Naar de website

VorigeMuzikaal lespakket ‘1984’ (naar George Orwell)
VolgendeBouwen jongeren mee aan de toekomst van uw stad?
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter