‘Verzet, toen en nu’ biedt leerlingen de mogelijkheid zich te buigen over de thema’s verzet en discriminatie toen en nu. In de periode van dinsdag 6 mei t/m vrijdag 16 mei 2014, geven jonge Duitse ASF-vrijwilligers - zie voor meer informatie onderaan deze pagina - op scholen door het hele land gastlessen.

'Daar hoeft het geen oorlog voor te zijn'
Kom je op voor een klasgenoot die wordt gepest? Onderneem je actie als je onrecht in je buurt ziet? Aan de hand van herkenbare situaties wordt de link gelegd met de Februaristaking in 1941: een bijzonder voorbeeld van verzet en solidariteit tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er wordt gewerkt met het lespakket 'Verzet je!' waarin de staking tegen de jodenvervolging wordt behandeld naast actuele voorbeelden van discriminatie en verzet daartegen. De titel van de film uit dat lespakket (10 minuten) is 'Daar hoeft het geen oorlog voor te zijn'. Het pakket is een uitgave van het Comité Herdenking Februaristaking 1941 en is te koop.

Een belangrijk doel is te laten zien dat verzet tegen discriminatie altijd actueel is en het altijd en voor iedereen belangrijk is discriminatie te voorkomen.

Naast uitwisseling en discussie tussen de scholieren (12-16 jaar) en de vrijwilligers (rond de 20 jaar), kunnen de jongeren op een leuke manier aan de slag in groepjes van ongeveer vijf mensen.

Voor wie?
Geschiedenis, Duits en maatschappijleer in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens de les moet een docent aanwezig zijn.
De voertaal is Nederlands. Natuurlijk is het mogelijk de lessen ook in het Duits uit te voeren.

Tijdsduur
Ca. 90 minuten.

Wanneer?
Dinsdag 6 mei t/m vrijdag 16 mei 2014

Kosten
Geen; een tegemoetkoming in de reiskosten wordt op prijs gesteld.

Informatie en boeking
Michaela Wolf (ma t/m do)
020 - 620 25 35
wolf@verzetsmuseum.org

Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61
1018 CX Amsterdam

Naar de website

VorigeFeest! Weet wat je viert
VolgendeGratis Schoolpakket 'Ik ... voor een huis'
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter