Waarom eten we eieren met Pasen? En waarom zijn we vrij met Pinksteren? Steeds minder
kinderen weten waarom we feesten vieren, terwijl ze toch een belangrijk deel uitmaken van onze achtergrond. Feest! Weet wat je viert is een landelijk educatieprogramma met een gratis digibordmodule voor het primair onderwijs, ontwikkeld door Museum Catharijneconvent. Het uitgangspunt van het project is om kinderen respect voor verschillende feesten en religies bij te brengen en ze uit te dagen om deze met elkaar te vergelijken.

De lesstofvervangende digibordmodule bestaat uit twee introductielessen, een museumles en een verwerkingsles. Leerlingen reflecteren op zichzelf en hun klasgenootjes, testen hun kennis over de behandelde feestdagen en maken hun eigen feestluikje in een facultatieve creatieve les. Het lesmateriaal is geschikt voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs en voldoet aan de doorlopende leerlijnen van oriëntatie op de samenleving, kunstzinnige oriëntatie en Nederlandse taal. Bent u docent in het primair onderwijs? Kijk op www.feestweetwatjeviert.nl voor het lesmateriaal en nog veel meer.

Naast de digibordmodule is er een feestdagenkalender, een naamdagenmodule en een uitgebreide databank van feestdagen van A tot Z. Gebruik deze bijvoorbeeld om op een feestdag in de les even stil te staan bij de achtergrond van het feest!

De lesmodule kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling Feest! In Museum Catharijneconvent (Utrecht), Bijbels Museum (Amsterdam), of Ons’ Lieve Heer op Solder (Amsterdam). Leerlingen worden begeleid door een museumdocent. Dit schooljaar (2013-2014) zijn de museumentree en de museumles gratis! Ook busvervoer kan worden verzorgd. Kijk voor meer informatie op www.feestweetwatjeviert.nl.

Naar de website

VorigeEarth Wind Map
VolgendeGratis gastlessen over Tweede Wereldoorlog
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter