Centrum JongerenCommunicatie Chemie biedt digibordlessen aan waarmee leerkrachten gemakkelijk een superleuke chemieles kunnen geven in onderzoekend en ontwerpend leren. Jaitske Feenstra, directeur van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten, onthulde op het onderwijsevent NOT 2019 de eerste nieuwe les over experimenteren met verf. Leerlingen maken hun eigen verf met bloem of behangplaksel en testen deze met behulp van labkaarten die gratis zijn te bestellen. Door de filmpjes en materialen leren ze ook de grondbeginselen van ontwerpen.

De nieuwe digibordlessen zijn te vinden op c3.nl/ontdekchemie. Leerkrachten kunnen hier ook de gratis materialen bestellen die bij de lessen horen. Naast het verfexperiment zijn de volgende lessen beschikbaar:

Sterker dan sterk
Onderzoeker Jeroen van Beeck van Tata Steel laat leerlingen zien dat de vorm van een materiaal mede bepaalt hoe sterk het is. Leerlingen ontdekken dat de vouwwijze van een papieren koker kan maken dat deze enorm krachtig wordt.

Los het mysterie op
Om de dader te achterhalen, voeren leerlingen experimenten uit met huis-, tuin- en keukenmaterialen. Ze ontrafelen het geheim van poeder x en leren beroepen kennen die werken met analyse.

Het cupcake-experiment
Leerlingen ontdekken de chemie van bakken en doen onderzoek met cupcakes. Het onderzoek doen ze met labkaarten die gratis bij c3 zijn te bestellen.
In de loop van het jaar komen nieuwe digibordlessen beschikbaar.

Centrum JongerenCommunicatie Chemie
Centrum JongerenCommunicatie Chemie (c3) brengt chemie tot leven en wil kinderen en jongeren hun talenten in de chemie laten ontdekken. Met die ervaring kunnen ze op het voortgezet onderwijs meer bewuste keuzes maken in profiel en studie. Op het basisonderwijs gaat het om ontdekken van chemie en experimenteren. In het voortgezet onderwijs ligt het accent op beroepenoriëntatie en studievoorlichting op het terrein van chemie, life sciences en procestechniek. Dankzij partners en bedrijven kan c3 haar activiteiten, workshops en lesmaterialen kosteloos aanbieden.

Naar de website

VorigeJournalistiek als wapen tegen nepnieuws en desinformatie
VolgendeSchrijf met je klas een liedje voor de cd van Kinderen voor Kinderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter