Deze week weer leuke onderwerpen in Overblijft TV (www.overblijftv.nl):

Maandag 12 november: Epilepsie
Eén op de 150 mensen heeft last van tijdelijke ‘kortsluiting’ in de hersenen. Epilepsie. Inge heeft een paar keer per week een aanval. Ze vertelt aan Maurice hoe dat voelt. Na de opnames is Inge geopereerd aan haar hersenen. Wil je weten hoe het nu gaat? Kijk het filmpje hiernaast!

Dinsdag 13 november: Televisie
Een televisie is een behoorlijk ingewikkeld apparaat. De techniek om tv-beeld te maken is al lang geleden ontstaan door de uitvinding van de Nipkovschijf.

Woensdag 14 november: Linoleum
Bart gaat op bezoek bij de grootste linoleumfabriek van Nederland. Het blijkt een enorme keuken te zijn waar grote hoeveelheden ‘bruine pudding’ wordt gemaakt. Linoleumcement. In een fabriek van maar liefst 23 voetbalvelden groot wordt daar uiteindelijk vloerbedekking van gefabriceerd. Waar komt trouwens die naam vandaan, linoleum?

Donderdag 15 november: Beeldenstorm
Vijfhonderd jaar geleden werd er in de Nederlanden maar één geloof toegestaan. Het katholieke geloof. Totdat Luther met zijn geloofsgenoten daar tegen protesteerden. De protestanten. Die strijd kwam tot een climax tijdens de Beeldenstorm in augustus 1566. De protestanten plunderden en molesteerden katholieke kerken om zo hun eigen richting te kunnen nemen. Toen waren in de Noordelijke Nederlanden de rollen omgedraaid en moesten de katholieken zich terugtrekken in schuilkerken. Dolores bezoekt in Amsterdam de stille getuigen van deze keiharde strijd.

Vrijdag 16 november: Nieuw Amsterdam
Het Klokhuis in Amerika. New York heeft Nederlandse roots! Brooklyn, Harlem, Wallstreet en Broadway; allemaal namen met een Nederlandse voorgeschiedenis. Bart duikt in het verleden van New York dat toen nog Nieuw Amsterdam heette.

Naar de website

VorigeHelp jouw school gezonder te maken
VolgendeLeerzame game: Lekker Goedkoop
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter