De Jonge Jury bestaat vijftien jaar. Ter ere van dit jubileum laat de Jonge Jury, in de maand februari, boeken door het land zwerven waarop gestemd kan worden. De Jonge Jury daagt jongeren uit met de vraag: ‘Wat vind jij?’. De jongeren kunnen een foto van hun vondst én hun mening kwijt op facebook.com/jongejury of via Twitter: #jongejuryzwerfboek.

Met behulp van zo’n vijftig enthousiaste scholen worden de boeken door het land verspreid. Je herkent de boeken aan de sticker met het logo van de Jonge Jury en de uitdaging ‘Wat vind jij?’. Wanneer een boek wordt gevonden, maakt de vinder een foto van zichzelf met het boek. Deze foto plaatst hij/zij op de Hyves- of Facebookpagina van de Jonge Jury, of via Twitter #jongejuryzwerfboek. Nadat het boek is gelezen, gaat het weer verder zwerven. Via de sociale media pagina’s volg je het boek door het land.

De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Al vijftien edities lang lezen zij tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. Voor de Jonge Jury 2011 brachten 10.000 jongeren hun stem uit.

Iedereen van 12 tot en met 15 jaar kan meedoen: stemmen kan tot 1 maart 2012. Deelnemers geven hun favoriete jeugdboeken uit 2010 op. Dit kan digitaal via de website http://www.jongejury.nl, per e-mail: info@jongejury.nl of per post: stuur het stemformulier, een brief of kaartje naar de Jonge Jury, Postbus 25264, 3001 HG Rotterdam. Onder alle Jonge Jury-stemmers wordt een iPad2 verloot.

De vijf boeken die het hoogste aantal stemmen ontvangen, worden medio maart genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury 2012. De absolute winnaar ontvangt op 11 april 2012 de Prijs van de Jonge Jury 2012. Deze wordt uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury in het AFAS Circustheater te Scheveningen. De Dag van de Jonge Jury is een uniek eendaags literatuurfestival, waarin schrijvers en boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar centraal staan.

De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen. Uitvoering en ontwikkeling door Passionate Bulkboek.

Naar de website

VorigeZuid-Holland danst op Warme Truiendag 2012
VolgendeWebquest erfgoededucatie voor VO
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter