‘t Venster in Arnhem creatief boegbeeld voor vo

Erevoorzitter Koningin Máxima bracht woensdag 5 juni een bezoek aan VMBO ‘t Venster in Arnhem als Flagshipschool voor het programma ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’. De school betrekt professionals uit het onderwijs, culturele partijen en de gemeente en zorgt voor een creatief aanbod op en na school. De samenwerking is er op gericht leerlingen in het Nederlandse onderwijs gelijke kansen te bieden.

Door de extra creatieve lessen zien we VMBO ’t Venster als creatief boegbeeld voor andere scholen in het Voorgezet Onderwijs. Door naast de focus op het basisonderwijs nu ook het de aandacht te richten op het voortgezet onderwijs zien we vele mogelijkheden van kennisdelen en samenwerking om zo nog meer jongeren te bereiken met kunst en cultuur.

Over het bezoek

Koningin Máxima bezocht onder andere een workshop mode, waar het ontwerpen, maken en presenteren van kleding centraal staat. Bij de workshop techniek werd een oud busje omgebouwd tot foodtruck. In de keuken bereidden leerlingen een maaltijd voor, die in het schoolrestaurant werd uitgeserveerd aan ouderen uit een zorginstelling in de buurt. Koningin Máxima bezocht ook de workshops dans en muziek. Zij sprak daarbij met leerlingen over het creatieve aanbod in de middagen na schooltijd, waar zij hun talenten kunnen ontdekken, elkaar ontmoeten en vriendschappen sluiten. Aansluitend vond er een rondetafelgesprek over de verrijkte schooldag van ’t Venster plaats. Coalitiepartners die een bijdrage leveren, vertelden over hun rol en visie op Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving en het bieden van gelijke kansen.

Flagshipschool

VMBO ’t Venster vindt het belangrijk dat leerlingen trots kunnen zijn op wie je bent en wat je hebt geleerd. Leerlingen krijgen veel ruimte voor eigen keuzes en leren ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Of juist waar ze beter in willen worden.

VMBO ’t Venster vindt het belangrijk dat leerlingen zowel voor, tijdens en na schooltijd elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Ze zijn de Rijke Schooldag begonnen met een naschools aanbod op het gebied van sport. Inmiddels is dat uitgebreid naar een rijk aanbod van diverse kunst- en cultuurworkshops zoals dans, mode, koken, techniek en cultuur. Binnen de school zijn veel vakleerkrachten werkzaam die hierin kunnen voorzien. Daarnaast werken ze samen met coalitiepartners zoals Studio 26 (school in podiumkunsten), Sportbedrijf Arnhem en ROC Rijnijssel om het aanbod mogelijk te maken. De samenwerking is er op gericht om leerlingen gelijke kansen te bieden. Coördinatoren Soufian Arjoch en Tijs Verbeek zijn de drijvende kracht achter het programma.

Soufian Arjoch en Tijs Verbeek: ‘Steeds meer leerlingen van VMBO ’t Venster in Arnhem blijven na de lessen op school. Van dinsdag tot en met vrijdag doen ze mee aan leuke en leerzame activiteiten. Doel van deze Rijke Schooldag: leerlingen een huiselijke ontmoetingsplek bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten ontdekken.’

VorigeDe Pabo Voorleeskampioen 2024
VolgendeDonald Duck Weekblad start zoektocht naar nieuw stripfiguur
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter