Hoe kun je als docent minder eigen geld in je werk steken?

Het beroep van leraar draait veelal om passie. Alleen mensen die gepassioneerd zijn voor het onderwijs, kunnen een carrière lang voor de klas blijven staan. Het is immers een vak waar je vaak ook ’s avonds nog mee bezig bent omdat je lessen moet voorbereiden of dingen na te kijken hebt. Menig docent is dusdanig gepassioneerd en toegewijd dat hij of zij zelf van huis dingen meeneemt ter ondersteuning van het werk op school. Daardoor steek je stiekem je eigen geld in je werk, en dat is eigenlijk helemaal niet iets gewoons, want in de meeste andere beroepen gebeurt dat niet. Wat kun je doen om als docent minder van je eigen kwijt geld te zijn aan het invullen van je baan?

Ouders om materialen vragen

Regelmatig verzamelen docenten zelf materialen die ze kunnen gebruiken voor lessen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om voor ieder kind voldoende materialen beschikbaar te hebben om je plan te kunnen uitvoeren. Het is helemaal niet gek om hier de input van ouders of kinderen zelf bij te vragen. Geef je leerlingen de opdracht om thuis te vragen om de benodigde materialen. Misschien lukt het niet om zo alles wat je nodig hebt bij elkaar te krijgen, maar in ieder geval hoeft een aanzienlijk deel dan niet van jezelf te komen. Zo komt er ook minder uit eigen zak, en het is helemaal niet gek voor ouders om wat extra moeite en eventueel geld in het onderwijs van hun kinderen te stoppen.

Declareren bij de school

Heb je wel eens geprobeerd om de materialen die je nodig hebt om je les te kunnen geven te declareren bij de school waar je werkt? Natuurlijk werkt die met een beperkt budget, maar niet geschoten is altijd mis. Als je niet aangeeft dat je materialen nodig hebt die niet aanwezig zijn, weet men ook niet dat er iets nodig is. Dat gat kun je wel telkens zelf dichtlopen, maar dan leert je werkgever er ook niets van. Voor sommige lessen zijn nu eenmaal materialen nodig die niet standaard tot de uitrusting van de school behoren, en het is helemaal niet raar dat de school daar zelf in voorziet of in ieder geval de kosten ervoor vergoedt.

Goedkoper thuis afdrukken

Menig leraar gebruikt ook de eigen computer en printer voor het werk, omdat je nu eenmaal veel van je lesvoorbereiding thuis doet. Maar als er iets duur is, dan is het wel printerinkt. Je kunt wel proberen om de benodigde zaken op het werk te printen, maar dan moet je daar voor je les weer tijd voor zien te vinden. Om thuis te besparen op dure printerinkt, kun je overstappen op huismerk inktcartridges. Dit zijn aanzienlijk goedkopere inktpatronen die ook in je printer passen, mits je het juiste exemplaar voor jouw model printer zoekt. De printkwaliteit is vaak niet veel lager dan bij de veel duurdere originele cartridges en het is vrijwel nooit schadelijk voor je printer. Klik op de link als je bijvoorbeeld goedkope Epson inktcartridges nodig hebt.

Begrijp ons niet verkeerd: als je passie voelt voor het onderwijsvak, heb je dit er vaak voor over. Je ziet dingen vaak als je eigen initiatief, dus voel je je geneigd om er zelf voor te zorgen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om stickers te hebben als beloning. Maar eigenlijk is het natuurlijk raar dat je zelf moet bijleggen om je beroep te kunnen uitoefenen. Veel onderwijzers zijn een beetje te goed voor deze wereld, juist vanwege die grote toewijding en passie. Dat is tegelijkertijd mooi, maar ook een beetje jammer dat scholen zich niet geroepen voelen om docenten hierin beter te voorzien.

Vorige25 jaar Smokefree Challenge
VolgendeKookles op school? Deze makkelijke recepten kun je met kinderen in de bovenbouw uitproberen!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter