Carrièreswitch: van voor de klas naar persoonlijke coaching

Als je werkzaam bent in het onderwijs, heb je daar waarschijnlijk ooit zeer bewust voor gekozen. De belangrijkste reden voor mensen om het onderwijs in te gaan is dat ze graag een actieve bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van anderen. Het is mooi om jouw kennis te kunnen overdragen aan een nieuwe generatie, die daar een heel leven lang plezier van zal hebben! Toch blijkt het onderwijs niet altijd voor iedereen de meest ideale werkplek te zijn. Met name de regelgeving, de opgedrongen lesmethodes en het feit dat het lastig is om alle leerlingen voldoende persoonlijke aandacht te geven, zorgt ervoor dat mensen zich soms beraden op een andere carrière. Voor die mensen is het de moeite waard om te overwegen zelfstandig coach te worden.

Wat doet een zelfstandig coach precies?

Als je kijkt naar de definitie van een zelfstandig coach, dan zie je onmiddellijk veel parallellen met het onderwijs. Ook als coach ben je bezig om iemand te helpen in diens ontwikkeling. Je biedt mensen bepaalde inzichten waarmee ze verder komen in hun leven. Eigenlijk ben je dus als leraar ook een soort coach, met dit verschil dat je in het onderwijs voor een groep staat, terwijl een traject van coaching over het algemeen in een 1-op-1-situatie plaatsvindt. Natuurlijk bestaat er ook coaching van teams, maar alsnog kun je dit niet vergelijken met het onderwijs. In een schoolklas is immers niet echt sprake van een team dat als zodanig moet presteren, maar draait het om de individuele prestaties van de leerlingen.

Verschillende soorten coaching

Om als zelfstandig coach aan het werk te kunnen gaan, zul je eerst een opleiding moeten volgen. Je moet je dan eerst afvragen wat voor coach je precies wilt zijn. Wil je in algemene zin mensen coachen, zodat ze in staat zijn het beste uit zichzelf te halen, dan is de opleiding Coach Intensive voor jou de juiste keuze. Je hebt binnen coaching echter ook diverse specialismen, waarvoor aparte opleidingen bestaan. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om loopbaancoach te worden. Je begeleidt mensen dan in het maken van keuzes op het gebied van opleiding en werkkring. Een andere mogelijkheid is die van relatiecoach. Mensen die kampen met relatieproblemen, kunnen jou dan inschakelen om tot nieuwe inzichten te komen en de relatie daardoor te redden. Een goede coach kan met zijn werk een bovenmodaal inkomen vergaren.

VorigeNederlandse studenten bij beste van Europa, als ze meer keuzetijd krijgen
VolgendeStuderen is vaak geen sprookje met een happy end
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter