Basisscholieren kunnen hun ideale groene speelplaats winnen

Zo’n 37 procent van de Nederlandse kinderen in de basisschoolleeftijd klaagt thuis wel eens over het schoolplein. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlandse vaders en moeders dat in opdracht van Jantje Beton en Praxis is uitgevoerd door Motivaction. Volgens ongeveer de helft van de bevraagde ouders bestaat de speelplaats van hun kroost te veel uit tegels en is er niet genoeg groen. Om die reden slaan de doe-het-zelf-keten en Jantje Beton de handen ineen om samen schoolpleinen te vergroenen.

Met de wedstrijd ‘Win een groener schoolplein’ krijgen scholieren kans hun saaie schoolplein van grijs naar groen te veranderen. Ze kunnen het ontwerp van hun ideale schoolplein tot 7 juni inzenden en zo kans maken op de realisatie van hun ontwerp. De winnaars worden onder meer bepaald door het aantal stemmen dat een ontwerp krijgt. Juffen en meesters kunnen hun klas aanmelden op schoolpleingrijsnaargroen.nl. De winnaars worden op 28 juni bekendgemaakt.

Van schoolplein naar schooltuin

“Eerder onderzoek suggereert sterk dat opgroeien in een groene omgeving veel voordelen kan hebben voor de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld in de vorm van een hoger IQ, een betere concentratie en minder gedragsproblemen”, aldus Marlies Bouman van Jantje Beton. Die organisatie zet zich sinds 1968 in voor meer buitenspeelgelegenheden voor kinderen in Nederland. “Ook maken kinderen die in een groene omgeving spelen een betere motorische ontwikkeling door en zijn zij meer divers en creatief in hun spel. Eigenlijk moeten we van het begrip ‘schoolplein’ toe naar een soort ‘schooltuin’.”

Van de bevraagde ouders zegt bijna een derde dat er maar weinig groen is op het schoolplein van hun kinderen. Ongeveer tien procent zegt dat de speelplaats zelfs compleet versteend is. Desgevraagd geeft een kwart van de ouders het schoolplein waar hun kinderen tijdens de pauze buitenspelen een onvoldoende wat de aanwezigheid van groen betreft. Het gemiddelde cijfer komt uit op een 6,5, een magere voldoende. De meest gehoorde klacht van ouders (bij 38 procent) is dat er überhaupt groen ontbreekt in de vorm van bomen, struiken of een grasveldje. Een derde mist natuurelementen als boomstronken, paadjes met houtsnippers of een zandberg. Ruim 30 procent vindt dat het schoolplein wel een vogelhuisje of insectenhotel kan gebruiken en hetzelfde percentage ouders geeft aan dat er te weinig of zelfs geen speeltoestellen zijn.

VorigeYoung Voice, dé stemhulp voor jongeren staat nu online 
VolgendeWat is data driven marketing?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter