Examen burgerschapsonderwijs verplicht voor mbo-studenten in 2026

Mbo-studenten moeten ook examen gaan doen in burgerschapsonderwijs, bijvoorbeeld in de vorm van een portfolio. Het doel is dat studenten hun ontwikkeling en leerervaring inzichtelijk maken. Het burgerschapsexamen is vanaf studiejaar 2026-2027 een verplicht onderdeel om je mbo-diploma te halen. Dat schrijft minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak basisvaardigheden mbo. Het is een van de maatregelen om het burgerschapsonderwijs te versterken.

Burgerschapsonderwijs gaat onder andere over keuzes leren maken voor je eigen toekomst en vaardigheden opdoen om mee te kunnen doen in een steeds sneller veranderende samenleving. Bijvoorbeeld weten hoe de democratische rechtsstaat werkt, zelfstandig keuzes kunnen maken over je financiën of leren hoe je desinformatie kan herkennen. Minister Dijkgraaf ziet het als ‘een belangrijke opdracht om samen met de mbo-instellingen het onderwijs in basisvaardigheden voor alle mbo-studenten te versterken’, zo schrijft hij in de Kamerbrief over de voortgang van de aanpak basisvaardigheden mbo. ‘Daar zijn we hard mee aan de slag. Naast goed kunnen lezen, schrijven en rekenen, gaat dat ook over burgerschap. Met een verplicht examen in de vorm van bijvoorbeeld een portfolio krijgt het burgerschapsonderwijs een belangrijkere plek en het geeft studenten duidelijkheid over de eisen waar ze aan moeten voldoen.’

Meer op Rijksoverheid.nl

VorigeTips voor zelfvertrouwen en omgaan met podiumangst
VolgendeGrotere achterstanden in taal en rekenen leiden tot ongelijke kansen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter