Leer jongeren kinderen over veilig online gedrag

Kinderen zijn op zeer jonge leeftijd al op het internet te vinden. Ze kijken video’s op YouTube, spelen games of appen met hun leeftijdsgenootjes. Misschien wil je je kinderen niet te veel in hun vrijheid beperken, maar het is wel belangrijk om veilig online surfen te stimuleren. Hier leggen we uit hoe je dit het beste kunt doen.

Download een VPN

We adviseren allereerst een VPN voor je router te downloaden. Maar hoe werkt VPN-technologie? Een VPN is een tool waarmee je veiliger over het internet surft. Je apparaten die met de router verbonden zijn, worden namelijk automatisch beveiligd. Alle verstuurde gegevens worden afgeschermd, waardoor hackers niet kunnen zien wat je verzendt en ontvangt.

Ook wordt je virtuele locatie verborgen, waardoor ze niet kunnen zien waar je bent. Het IP-adres van je apparaten is namelijk het IP-adres van de server waarmee je verbonden bent. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat je kinderen informatie delen waarvan je eigenlijk niet wilt dat ze deze delen.

Informeer je kinderen

Ook is het belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je kinderen over de gevaren die ze online kunnen tegenkomen. Naarmate je kinderen ouder worden, zullen ze zich steeds meer afschermen en heb je minder zicht op wat ze online doen. Door al vanaf een jonge leeftijd met je kinderen over deze dingen te praten, is het een stuk gemakkelijker om ze goede online gewoonten te leren.

Het is dan makkelijk om afspraken te maken, zoals:
● Geen foto’s online delen
● Niet met vreemden praten
● Andere kinderen niet pesten
● Je camera niet aanzetten als dit niet nodig is

Stel ouderlijk toezicht in

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om ouderlijk toezicht in te stellen. Hiermee kun je bepaalde content blokkeren, zien wat je kind online doet en ook schermtijd instellen. Dit zijn allemaal maatregelen die per ouder in te stellen zijn, dus je kunt precies aangeven wat jij zelf belangrijk vindt. In Apple’s App Store en de Google Play Store zijn er verschillende apps beschikbaar die je hierbij een handje kunnen helpen.

Plak de camera af

En tot slot is het te adviseren om de camera af te plakken. Als hackers dan toch je pc, laptop of tablet hacken, hebben ze in ieder geval geen zicht op je kinderen.

Door deze maatregelen te implementeren, lopen jij en je kinderen alvast een stuk minder risico!

VorigeDe winnaars van de Raspberry Pi-competitie 2024
VolgendeVerplichte rekentoets zorgt voor problemen in het mbo
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter