Verhalendag in aanloop naar Nationale Kinderherdenking

Zangeres Emma Kok (16 jaar), schrijfster en actrice Isa Hoes en pianist Christian Gillissen (13 jaar) treden op tijdens de Verhalendag op dinsdag 9 april in Madurodam. Tijdens de Verhalendag gaan kinderen in gesprek over oorlog en onderdrukking met de laatste ooggetuigen die zelf de Tweede Wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Tijdens de Verhalendag zingt Emma Kok o.a. haar eigen nummer ‘Strijder’ en het lied ‘Imagine’ van John Lennon, dat past bij de boodschap dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het muzikale optreden wordt op de piano begeleid door Christian Gillissen (13 jaar). Christian Gillissen, pianist en componist, zal tevens de Verhalendag openen met een klassieke solo van 'Etude No.12 Op.10, F. Chopin’. Isa Hoes zal op de Verhalendag haar familieverhaal vertellen over het leed van haar joodse ouders dat hen niet bespaard is gebleven. Naast het optreden van Emma Kok, Christian Gillissen en het verhaal van Isa Hoes delen o.a. negen ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog en vier veteranen hun persoonlijke (familie)geschiedenis met ruim 380 leerlingen van basisscholen uit het hele land. Voor meer informatie, zie www.nationalekinderherdenking.nl.

Dit jaar staan er indrukwekkende artiesten en sprekers op het programma van de Verhalendag: de 16-jarige artieste Emma Kok en actrice en schrijfster Isa Hoes maken hun opwachting. Directeur stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei Dorien Korsten: “We vinden het heel bijzonder dat Emma tijdens de Verhalendag enkele nummers ten gehore komt brengen, waaronder haar recent uitgebrachte nummer: Strijder. Met dit krachtige en eigentijds nummer maakt Emma een statement over de uitdagingen in het leven. Daarnaast zingt zij het nummer Imagine van John Lennon, wat naadloos aansluit op de oorlogsverhalen van de ooggetuigen.” Emma Kok kreeg landelijke bekendheid door in 2021 het tiende seizoen van The Voice Kids te winnen. Wereldwijd werd ze beroemd door een gastoptreden bij violist André Rieu op het Vrijthof in Maastricht: het door haar gezongen lied Voilà ging viraal op sociale media.

De vertelster dit jaar is schrijfster en toneel-, film-, televisie- en stemactrice Isa Hoes. Isa komt uit een gezin met een katholieke vader en een joodse moeder. In het televisieprogramma ‘Verborgen Verleden’ ging zij in 2016 op zoek naar de geschiedenis van haar Joodse voorouders, die in de loop van de eeuwen weinig leed bespaard werd gebleven. Korsten vervolgt: “Isa Hoes vertelt haar familieverhaal op de Verhalendag. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat de aanwezige kinderen met veel indrukken naar huis gaan en na gaan denken over het feit dat zij zelf hier in Nederland in vrijheid kunnen leven”.

Over de Nationale Kinderherdenking

De Nationale Kinderherdenking op donderdag 4 mei geeft de vrijheid door aan toekomstige generaties van Nederland. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Vanuit het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld worden deze moeilijke thema’s voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant. Zo herdenken kinderen op geheel eigen wijze de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en anderen die omgekomen zijn in oorlogssituaties en vredesmissies in de decennia daarna. Samen staan zij stil bij allen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

VorigeNOS Stories live op YouTube vanaf Skills The Finals
VolgendeStimuleren van sport en gezondheid in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter