5 tips om de band met je leerlingen te versterken

Het is voor elke leraar/docent belangrijk: het opbouwen van een goede band met de leerlingen. Je hoeft uiteraard niet met elke leerling ‘bevriend’ te zijn, maar je moet wel met hen op één lijn zitten. Dit krijg je onder meer voor elkaar door leuke dingen met elkaar te doen.

Vul je lessen op een leuke manier

Het is sowieso een aanrader om je lessen op een leuke manier in te vullen. Begin bijvoorbeeld elke les met een ludieke uitspraak. Of sluit elke les af met een leuk en kort quizje. Het hoeft echt niet lang te duren om je lessen alsnog op een leuke manier in te vullen.

Uiteraard moet je wel het gevoel in de groep even aanvoelen. Laten de leerlingen duidelijk blijken dat ze hier eigenlijk geen zin in hebben? Accepteer dit dan en ga op zoek naar iets anders. Nooit geschoten is in ieder geval altijd mis.

Organiseer leuke digitale activiteiten

Op de meeste scholen wordt inmiddels digitaal lesgegeven. Kinderen hebben een laptop – of tablet – voor hun neus staan, waardoor je als docent nog meer mogelijkheden hebt. Laat bijvoorbeeld elke leerling de website van Profonet openen.

Vervolgens kan elke leerling een digitaal product naar wens ontwerpen. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar stimuleert ook de creativiteit bij je leerlingen. Het is dus zowel een leerzame als een educatieve activiteit. Mogelijk willen je leerlingen direct online fotoboeken bestellen; zij zien mogelijk in dat een fotoboek veel leuker is dan een vol fotoalbum op de smartphone.

Leer ze als individuen kennen

Hoeveel leerlingen heb je in je klas? Door het aanzienlijke lerarentekort is de kans groot dat je klas behoorlijk groot geworden is. Probeer desondanks je klas niet als één geheel te zien. Je zou idealiter elke leerling als individu moeten kennen.

Dit is geen al te grote opgave. Knoop gewoon met elke leerling eens een kort gesprekje aan. Vraag wat hun hobby’s zijn, wat ze graag in het weekend doen of wat ze graag buiten school doen.

Ben toegankelijk

Voor veel leerlingen is het onwijs belangrijk dat hun leerlingen toegankelijk zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd toegankelijk bent. Straal uit dat ze je makkelijk kunnen benaderen en dat je er voor hen bent. Hebben ze onverhoopt problemen buiten school om? Als je heel toegankelijk bent, delen ze dit mogelijk met je. Je kunt je leerlingen hierdoor ook op een andere manier helpen.

Betrek je leerlingen bij de besluitvorming

Probeer je leerlingen ook bij de besluitvorming te betrekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door samen met je leerlingen het lokaal in te richten. Of door samen met je kinderen een planning te maken van onderwerpen die nog aan bod moeten komen.

Leerlingen voelen hierdoor een bepaalde mate van eigenaarschap. Dit roept bij hen een fijn gevoel op en ze ontwikkelen hiermee – onbewust – meerdere vaardigheden. Veel leren en leuke dingen doen; dat is uiteindelijk de gouden combinatie voor het opbouwen van een sterke band met je leerlingen.

VorigeDe Nationale Voorleeswedstrijd groeit door
VolgendeDoorstroomtoets vandaag van start voor leerlingen groep 8
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter