4 manieren om kinderen zorgeloos te laten kliederen in de klas!

Voor jonge kinderen is lekker kunnen kliederen een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling op de lagere school. Het biedt niet alleen een uitlaatklep voor hun creativiteit, maar het ondersteunt ook de ontwikkeling van hun fijne motoriek en zintuiglijke vaardigheden. Veel leraren krijgen soms alleen al paniek aan de gedachte; verf op de muren, lijm in het haar, en overal glitter. Maar dat hoeft per se! Gelukkig zijn er verschillende manieren om kinderen de vrijheid te geven om te experimenteren zonder dat dit ten koste gaat van het klaslokaal. In dit artikel delen we vier handige tips voor leraren om kliederen in de klas te omarmen zonder je zorgen te maken over de rommel.

Kies voor afwasbare en kindvriendelijke materialen

Tegenwoordig zijn er genoeg kindvriendelijke knutselmateriaal die veilig zijn voor kinderen en die de rommel achteraf verminderen. Fabrikanten hebben een breed scala aan afwasbare verf soorten, stiften, en lijm ontwikkeld die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een educatieve omgeving. Daarnaast is het slim om afwasbare schortjes en een tafelzeil op maat te hebben, zodat alles weer zo schoongemaakt kan worden met een doekje. Door gebruik te maken van deze afwasbare materialen, kunnen leerlingen hun creativiteit de vrije loop laten zonder permanente schade aan te richten.

Richt een speciale klieren zone in

Geen leraar wil dat zijn of haar lokaal een rommel wordt, richt daarom een klieder zone in!
Het hebben van een klieder zone binnen of buiten de klas is een handige manier om creatieve chaos te beheersen. Deze zone kan worden ingericht met eenvoudig te reinigen materialen zoals zeil, grote stukken karton, of plastic tafelkleden. Het doel is om een ruimte te creëren waar kinderen zich vrij voelen om te experimenteren zonder zich zorgen te maken over de rommel. Binnen deze zone kunnen kinderen schilderen, lijmen, en knippen naar hartenlust, terwijl de rest van de klas schoon en geordend blijft.

Zorg voor klieder schorten

Een andere handige methode om de kleding van kinderen te beschermen en tegelijkertijd hun enthousiasme voor creatieve activiteiten te stimuleren, is het gebruik van klieder schorten. Dit is niet alleen fijn voor leraren, maar ook voor de ouders. De schorten kunnen gemakkelijk gemaakt worden van oude kleding zoals oude overhemden. Het dragen van een schort helpt niet alleen om kleding schoon te houden, maar zet ook een 'creatie modus' aan bij de kinderen, waardoor ze zich meer betrokken voelen bij de activiteit. Schaf daarnaast een transparante tafelbeschermer aan van de PVC Tafelzeil Shop zodat de tafels op lange termijn niet beschadigen.

Plan buitenactiviteiten

Wanneer het lekker weer is, is buiten kliederen een fantastische manier om kinderen te laten genieten van grootschalige projecten zonder beperkingen. Buiten kunnen kinderen werken aan projecten die anders te rommelig zouden zijn voor binnen, zoals grote schilderijen of experimenten met water en zand. De natuur biedt een onbeperkt canvas waarop kinderen hun verbeelding de vrije loop kunnen laten, terwijl eventuele rommel gemakkelijk kan worden opgeruimd met water of gewoon kan worden overgelaten aan de elementen.

VorigeKunnen slimme kinderen beter zingen?
VolgendeHerbeleef je Schooljaren met SchoolBANK: De Digitale Schatkist van Nostalgie, Vriendschap en Schoolfoto's
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter