Film in de klas: 50 gratis films voor het onderwijs

Film in de Klas is een samenwerking van Schooltv, het Nederlands Film Festival, Netwerk Filmeducatie en NPO Start, dat Nederlandse film een vaste plek wil geven in het lesprogramma van het primair en voortgezet onderwijs. Met het 4-jarige bestaan viert Film in de Klas de kracht van film in het onderwijs. Een nieuwe lijst met 50 filmtitels is toegevoegd aan Schooltv waarmee scholen de komende twee jaar kosteloos beeldcultuur in hun lessen kunnen gebruiken om leerlingen bewust te leren kijken.

Klas als bioscoop

De Nederlandse films zijn speciaal geselecteerd voor de verschillende leeftijdscategorieën binnen het primair- en voortgezet onderwijs. De films sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen én op vakken en thema’s binnen het onderwijs. Ook zijn de films voorzien van een gratis lespakket. “De korte film A Kiss vertoon ik graag in de klas.”, vertelt docent Manuel Wassink, werkzaam op het Lyceum Sancta Maria. “Deze film vind ik goed omdat die zo mooi een puberliefde verbeeldt, laat zien dat doorzetten loont, wat veiligheid is en wat het betekent wanneer dat er even niet is, bijvoorbeeld wanneer je moet vluchten.” Hij is blij dat de film op de Schooltv-pagina Film in de Klas staat en is enthousiast over alle nieuwe titels. “Wat mij erg aanspreekt is dat het zo overzichtelijk is. Je ziet direct voor welke leeftijd de film is en zoekt per vak. Veel van de films passen goed in een lesuur. Twee keer klikken en je klaslokaal is een bioscoop!”

Schoolfilm van de Maand

Iedere maand lichten de verschillende partners gezamenlijk een Film in de Klas-titel extra uit onder de noemer Schoolfilm van de Maand. Netwerk Filmeducatie ontwikkelt bij deze film een les en zo worden film en les als pakket aangeboden. Het maakt het leraren nog eenvoudiger met filmeducatie aan de slag te gaan. De lessen worden gratis aangeboden via het platform LessonUp. Zo kan iedere leerkracht de les gemakkelijk geven in de klas. In de les zit vaak een boodschap van de maker en aan de hand van opdrachten en kijkvragen analyseren de leerlingen het verhaal, de beelden en leren ze meer over de thema’s uit de film.

Over Film in de Klas

Film in de Klas, opgericht in 2019, is het gezamenlijke initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en Netwerk Filmeducatie, opgericht om alle scholieren in Nederland in aanraking te brengen met de Nederlandse film en een rol te spelen in het leren begrijpen van (beeld)cultuur. De films worden in afstemming met producenten, distributeurs en omroepen aangeboden door NPO Start. De lespakketten worden samengesteld door het Nederlands Film Festival en het Netwerk Filmeducatie.De nieuwe filmselectie die bestaat uit korte en lange films voor zowel primair als voortgezet onderwijs vind je op Schooltv.nl.

VorigeEen op vier middelbare scholieren leert te weinig over klimaat en duurzaamheid
VolgendeSeksueel grensoverschrijdend gedrag op het Conservatorium van Amsterdam: 3 docenten weg
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter