Groot verschil in internationale studiekosten

Studeren in het buitenland is populair: veel studenten kiezen voor een avontuur over de grens. De keuze voor een bepaald land kan studenten ruim € 50.000,- per jaar aan kosten schelen. Dat blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl.

Verenigde Staten verreweg het duurst

Een studiejaar in de Verenigde Staten is het duurst: hier is een student in totaal gemiddeld € 61.862,- kwijt. Dit heeft vooral te maken met de hoge kosten voor collegegeld: gemiddeld betaal je € 35.377,- collegegeld per jaar aan een Amerikaanse universiteit. Daar komen kosten in levensonderhoud bovenop; die zijn in de VS gemiddeld € 2.207,- per maand.

In de Angelsaksische wereld is studeren sowieso een dure aangelegenheid: na de VS is een jaar studeren namelijk het duurst in Australië (€ 47.236,-), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Canada (allemaal rond de € 39.000,-). Binnen Europa is de top vijf van duurste landen om te studeren als volgt:

1. Zwitserland: € 35.660,-
2. Ierland: € 30.160,-
3. Nederland: € 25.866,-
4. Noorwegen: € 24.282,-
5. Denemarken: € 21.531,-

Brazilië financieel het aantrekkelijkst

Studenten die op zoek zijn naar een niet al te dure buitenlandervaring kunnen het beste naar Brazilië. Studeren is hier namelijk gratis, dus studenten betalen enkel de kosten voor levensonderhoud. En in Brazilië zijn de uitgaven daarvoor niet zo hoog, namelijk gemiddeld € 740,- per maand, waarmee een jaar studeren in Brazilië gemiddeld € 8.877,- kost.

Studenten die liever wat dichter bij huis blijven, maar er toch graag een jaartje tussenuit willen zijn het beste af in Oost-Europa. In Bulgarije kost een jaar studeren gemiddeld € 10.665,- en in Hongarije € 12.602,-. Dit is vooral te danken aan de relatief lage kosten voor levensonderhoud in deze landen.

Vijf landen zonder collegegeld

Van de 23 onderzochte landen zijn er vijf die geen collegegeld vragen aan hun studenten: Brazilië, Griekenland, Finland, Denemarken en Noorwegen. Franse en Duitse universiteiten zijn ook relatief goedkoop: hier betaal je voor een jaar studeren minder dan € 230,-. Met € 2.209,- aan collegegeld staat Nederland in de middenmoot van alle onderzochte landen.

Over het onderzoek

Dit onderzoek heeft de kosten voor een jaar studeren en levensonderhoud in kaart gebracht in 23 populaire studielanden. Hierbij is gebruik gemaakt van informatie uit meer dan 20 openbare bronnen, waaronder Numbeo, TimesHigherEducation.com, Educations.com en diverse lokale websites gericht op studeren in het desbetreffende land. De gegevens hebben betrekking op het collegejaar 2021/2022.

De landen die in dit onderzoek zijn geanalyseerd, zijn: Australië, België, Brazilië, Bulgarije, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zwitserland.

VorigeKinderen nemen bijna geen contant geld meer op uit geldautomaat
VolgendeFietsroutes naar middelbare scholen vaak nog te onveilig
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter