Zo kun je creativiteit stimuleren bij jouw leerlingen

Als docent zijnde weet je waarschijnlijk maar al te goed dat creativiteit bij leerlingen erg belangrijk is. Creativiteit kan er namelijk voor zorgen dat de leerlingen zich actiever kunnen opstellen, dat het concentratievermogen wordt verbeterd en dat leerlingen weer op nieuwe ideeën komen. Al met al is creativiteit in de klas erg belangrijk. Hoe je creativiteit bij de leerlingen kunt stimuleren, zetten we hieronder voor je op een rij in een aantal tips.

1. Laat leerlingen met elkaar samenwerken

Een manier hoe je de creativiteit van de leerlingen kunt stimuleren, is door de leerlingen met elkaar te laten samenwerken. Wanneer er in een groepje wordt gewerkt aan een project komen er al vaak de leukste ideeën boven tafel. En wist je dat je ook op een creatieve manier kunt samenwerken? Denk bijvoorbeeld aan het maken van een mindmap, waarbij er fysiek op papier wordt neergezet welke subonderwerpen er bij het hoofdonderwerp passen. Dankzij een mindmap krijg je sneller en beter inzicht en is de kans groot dat er nieuwe ideeën naar boven komen.

2. Zorg ervoor dat de leerlingen kennis maken met creatieve opleidingen

Om te laten zien wat de leerlingen later met hun creativiteit kunnen, is het goed om de leerlingen eens kennis te laten maken met het werkveld. Denk eens aan het laten zien van verschillende opleidingen die de leerlingen kunnen gaan volgen, bijvoorbeeld de meubelmaker opleiding. Bij deze opleiding kan de leerling werken met de handen waarbij de leerling tegelijkertijd zijn of haar creativiteit voor moet gebruiken. Daarnaast zijn er nog veel meer creatieve opleidingen die jouw leerlingen kunnen volgen. Laat jouw leerlingen eens een kijkje nemen bij cibap.nl, waar allerlei creatieve opleidingen worden aangeboden.

3. Fantasie de vrije loop laten gaan

Stimuleer de leerlingen om eens de fantasie de vrije loop te laten gaan. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Geef ze bijvoorbeeld een leuke opdracht waarbij de leerlingen een tekenvel voor zich krijgen. Geef eens geen richtlijnen en laat de leerlingen iets tekenen, wat ze ook maar willen. Voor je het weet is er een prachtig kunstwerk gemaakt op het tekenvel. Het is hierbij ook belangrijk dat jij als docent deze fantasie stimuleert.

Een andere manier om weer een nieuwe dosis fantasie in jouw leerlingen naar boven te halen, is om de opstelling van de klas te veranderen. Verwissel de plek van de leerlingen en laat de leerlingen naast iemand zitten waar de leerling bijvoorbeeld in eerste instantie niet zo veel contact mee heeft. Dit kan weer voor nieuwe inzichten zorgen.

4. Ga gesprekjes met de leerlingen aan

Een andere manier om de creativiteit naar boven te halen, is door gesprekjes te voeren met de leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld gewoon een gesprekje zijn over een schoolopdracht, wanneer een leerling bijvoorbeeld vastloopt of even geen inspiratie heeft. Tijdens het gesprekje is het goed om als docent open vragen te stellen. Hier kan de leerling geen ‘ja’ of ‘nee’ op antwoorden, maar wordt de leerling daadwerkelijk aan het denken gezet. Wellicht breng jij ze wel op nieuwe ideeën die ze weer kunnen doorvoeren in hun schoolopdracht. Dat is een fijne win-winsituatie, voor zowel de docent als de leerling.

5. Geef eens een andere les

Altijd maar die standaardlessen in de klaslokalen: het kan soms wat saai worden voor de leerlingen. Wanneer de leerlingen hun gedachten niet meer bij de les kunnen houden is het tijd voor verandering. Bedenk daarom eens een andere les waarbij de leerlingen hun creativiteit moeten gebruiken. Geef bijvoorbeeld een quiz waarbij de leerling iets kan winnen, geef op het schoolplein les of zet de tafels in groepjes zodat de leerlingen met elkaar kunnen samenwerken. Er zijn dus meerdere manieren om de creativiteit van de leerlingen aan te wakkeren.

Vorige4 redenen waarom een ontspanruimte belangrijk is voor op school
VolgendeHoe kun je studenten en afgestudeerden aan een betaalbare woning helpen?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter