Carrièreswitch maken? Deze banen zijn goede alternatieven voor docenten

Door het grote personeelstekort in ons land wisselen steeds meer mensen van baan, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is niet heel vreemd: het diverse aanbod zorgt ervoor dat mensen hun baankeuze overwegen. De kans om nu worden aangenomen bij een bedrijf is immers groter dan ooit.

Zit je zelf ook wel eens na te denken over een carrièreswitch? Of wil je iets naast je werk als docent doen? Misschien vind je wel een passende baan tussen de kinderopvang vacatures of wellicht is werk als coach iets voor jou. In dit artikel vertellen we je meer over een aantal banen dat een goed alternatief is voor docenten.

Waarom een carrièreswitch misschien iets voor jou is

Een carrièreswitch wordt over het algemeen niet zomaar gedaan. Veel mensen vinden de stap te groot; ook wanneer ze werk uitoefenen dat eigenlijk niet goed bij ze past of waar ze niet blij van worden. Toch kan zo'n switch veel voor je betekenen. Wanneer je naast je huidige baan nog meer ambities en dromen hebt op het gebied van carrière is het zeker een goed idee om deze te gaan verkennen. Daarnaast is het wellicht mogelijk om meer geld te verdienen met iets waar je ook nog eens gelukkig van wordt.

Daarbij zijn nieuwe kansen en prikkels altijd goed voor je ontwikkeling. Mensen zijn eigenlijk nooit uitgeleerd en zijn gemaakt om geprikkeld te worden. Door je eens te verdiepen in de arbeidsmarkt en wat er zoal beschikbaar is binnen jouw wensen is de kans aanwezig om nieuwe kennis en ervaring op te doen. Dat zorgt uiteindelijk ook weer voor meer kansen binnen je carrière. De kans is namelijk aanwezig dat het personeelstekort waar nu sprake van is niet altijd blijft.

Geschikte banen voor mensen in het onderwijs

Ook binnen het onderwijs is er al een hele tijd personeelstekort te vinden. De werkdruk in onder andere het basisonderwijs ligt erg hoog waardoor docenten uitvallen en soms liever zelfs wat anders willen gaan doen. Herken je jezelf daarin? Of ben je door een andere reden op zoek naar verandering in je carrière? Dat betekent niet dat je ineens een totaal andere baan hoeft te zoeken. Er zijn namelijk genoeg geschikte banen die perfect passen bij mensen die in het onderwijs hebben gewerkt.

Natuurlijk kun je ook een carrièretest doen of een loopbaancoach inschakelen om je te helpen bij een carrièreswitch of bij het realiseren van je dromen op het gebied van je carrière. Of kijk eens tussen de voorbeelden hieronder waarbij we enkele alternatieven hebben verzameld, zoals pedagogisch medewerker worden of de overstap naar een carrière als begeleider van studenten.

1. Privé-leraar worden: meer vrijheid

Het kan zomaar zo zijn dat lesgeven een grote passie van je is, maar dat je het niet (meer) ziet zitten om voor een klas leerlingen of studenten te staan. Dat betekent gelukkig niet direct dat je moet stoppen met lesgeven. Je kunt je omscholen tot privé-leraar waarbij je je eigen uren en tarieven kiest. Je werkt vanaf een plek naar keuze en helpt studenten bij diverse kwesties waar ze tegenaan lopen.

2. Kies voor het onderwijzen van leraren

Waar je ook aan kunt denken, is om over te stappen naar een andere manier van lesgeven, namelijk het onderwijzen van docenten. In Nederland bestaan er diverse organisaties waar je aan de slag kunt aan 'de achterkant van het onderwijs'. Leraren hebben immers ook regelmatig een opfrisser nodig, zoals een cursusdag of een andere manier van extra ondersteuning.

3. Pedagogisch medewerker worden

Werk je nog wel graag met kinderen, maar wil je geen leidende zijn op het gebied van onderwijzen? Dan is pedagogisch medewerker worden wellicht iets voor jou. Als pedagogisch medewerker begeleid je groepen kinderen in de leeftijd tot en met 13 jaar. Meestal is dit bij een kinderopvang of een andere vorm van buitenschoolse opvang.

4. Start als jeugdwerker

In het verlengde van het onderwijzen van kinderen ligt het werk als jeugdwerker. Al voormalig docent weet je immers precies wat je moet doen om kinderen, tieners en jongvolwassenen te triggeren om te leren en zich te ontwikkelen. Als jeugdwerker zorg je ervoor dat deze groep zich gesteund voelt in hun omgeving. Dat doe je op een meer ontspannen wijze dan lesgeven.

5. Loopbaanbegeleider of begeleider van studenten

Waar je hart misschien ook sneller van gaat kloppen, is het begeleiden van studenten in hun potentiële keuzes voor hun carrière of loopbaan. Schoolgaande kinderen hebben nogal eens last van het nemen van keuzes; vooral als het om het kiezen van een profiel gaat. Een loopbaanbegeleider, of een academische adviseur, kan hierbij helpen. Je kunt jouw ervaringen als docent inzetten om jonge mensen te adviseren.

VorigeCultuureducatie en leesbevordering kunnen elkaar versterken
VolgendeHoe je als docent kan bijdragen aan gezonde eetgewoonten van kinderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter