Verschillende manieren om creativiteit bij kinderen in de klas te laten bloeien!

Wist je dat creativiteit ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen? Door creatief bezig te zijn, bijvoorbeeld door tekenen en knutselen, leren kinderen creatiever om te gaan met bepaalde situaties zodat ze ook bijvoorbeeld beter oplossend gericht kunnen denken. Dit is uiteindelijk goed voor de persoonlijke groei en ontwikkeling en hierdoor worden juist nieuwe talenten en vaardigheden ontdekt. Als leerkracht speel je een uiteraard een belangrijke rol bij het aanmoedigen en voeden van de creativiteit bij kinderen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen, hieronder lees je een aantal manieren hoe je de creativiteit in de klas kan laten bloeien.

Creëer een creatieve hoek in de klas

Door een speciale creatieve hoek te creëren in de klas, nodig je kinderen uit om hun creativiteit te uiten. Per periode kun je hier natuurlijk ook een thema aan verbinden. Zorg dat er in de speciale hoek knutselmateriaal aanwezig is. Uiteraard mogen dit ook andere dingen zijn dan kleurpotloden, papier en lijm. Ga juist voor andere knutselmateriaal, zoals dozen, plastic flessen, rolletjes en folie, waarbij de kinderen out-of-the-box moeten denken, hierdoor wordt hun creativiteit juist extra gestimuleerd. Laat kinderen bijvoorbeeld zelf zeep maken, hierdoor leren ze om te gaan met verschillende soorten materialen en kunnen ze bijvoorbeeld hun eigen vormen, kleuren en geuren kiezen. Ook bruisballen maken kan een ontzettend leuke activiteit zijn.

Verzin verschillende creatieve opdrachten

Het is ook belangrijk om te variëren in creatieve opdrachten, creatief bezig zijn is overigens niet alleen het maken van een knutselwerkje. Ook het schrijven van verhalen, toneelspelen, dans en zang maar ook het oplossen van raadsels kan bijdragen aan de creativiteit van de kinderen. Juist het variëren zorgt dat kinderen hun talenten ontdekken en dat is met het oog op de toekomst erg waardevol. Goede ideeën voor een creatieve opdracht kunnen zijn:

  • Geef kinderen bijvoorbeeld drie stokjes en een touw en laat ze hier een brug mee bouwen.
  • Geef kinderen een vreemd object dat ze moeten gebruiken voor het geven van een spreekbeurt.
  • Geef de kinderen het begin van een verhaal en laat ze zelf het verhaal afmaken.
  • Bekijk een onderwerp vanuit een andere hoek, bijvoorbeeld hoe zag China eruit tijdens de middeleeuwen.
  • Geef een aantal afbeeldingen en laat de kinderen hier een verhaal bij bedenken.

Laat kinderen samenwerken

Ook samenwerken is erg belangrijk voor het stimuleren en ontwikkelen van de creativiteit. Door samen te werken moeten kinderen namelijk onderling ideeën uitwisselen. Hierdoor zien en leren ze dat hun klasgenoten op andere manieren bepaalde onderwerpen benaderen en dit vraagt tevens om aanpassingsvermogen. Als leerkracht kun je bijvoorbeeld als opdracht geven om een groep kinderen één kunstwerk te laten maken. Ook kun je denken aan het voorleggen van een probleem die ze samen moeten oplossen, hierdoor moeten ze gezamenlijk tot een oplossing komen en kunnen ze veel van elkaar leren.

Zonder regels

Natuurlijk heb je regels nodig in de klas, anders wordt het al gauw een chaos. Maar regels kunnen ook nadelig werken, het zorgt namelijk dat je beperkt wordt. Heb je een creatieve opdracht, geef deze dan “zonder” regels. Hierdoor stimuleer je kinderen om echt vindingrijkheid te zijn en geef je ze de kans om out-of-the-box te denken, uiteindelijk leidt dit tot de meest creatieve oplossingen.

VorigeInvesteren in volwassenenonderwijs levert meer op dan het kost
VolgendeGrip krijgen op schoolverzuim
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter