Vier op de tien leerlingen krijgt onvoldoende slaap

Ruim veertig procent van alle leerlingen in ons land krijgt onvoldoende slaap. Daar hebben de leerprestaties flink onder te lijden. Niet alleen slapen leerlingen niet lang genoeg, ook laat de kwaliteit van de slaap vaak te wensen over. De redenen zijn divers, van laat opblijven tot piekeren en van mediagebruik tot een slecht bed. Soms gaat het om een combinatie van deze factoren. Met name in het voortgezet onderwijs speelt dit alles een grote rol.

Concentratieproblemen

Sowieso hebben tieners veelal meer moeite om zich ergens op te concentreren dan volwassenen. Het tienerbrein is nog niet volledig ontwikkeld en tegelijk zorgen hormonen ervoor dat de gedachten van een tiener alle kanten opschieten. Het is dus al een hele klus om (letterlijk) bij de les te blijven. Maar als je niet voldoende geslapen hebt, is dat nog veel moeilijker. De experts van Hbeds weten als geen ander hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te hebben. De gouden regel luidt dat je pas echt goed kunt slapen als je een goed bed tot je beschikking hebt. Daarom is het van belang om zorgvuldig het bed te kiezen dat bij je past.

Daglicht en beweging

De mens is niet gemaakt om stil te zitten. De hele dag in een klaslokaal moeten zitten, doet het brein in feite geen goed. We moeten juist veel bewegen en veel in de buitenlucht zijn. Daglicht is essentieel voor de mens en hetzelfde geldt voor beweging. Als je dagelijks een flinke wandeling maakt en jezelf ook op andere manieren inspant, zul je ’s avonds sneller in slaap vallen en ook dieper slapen. Dit alles helpt je om de volgende dag goed fit te zijn. Immers, de nachtrust is bedoeld om je lijf te resetten en jezelf op te laden voor wat komen gaat. Als je gemakkelijker in slaap valt, voel je jezelf de volgende dag veel energieker.

Taak van de ouders

Leerkrachten zien in principe dagelijks of hun leerlingen wel of niet goed presteren. Het is echter de taak van de ouders om hun kinderen zo goed mogelijk te faciliteren. Daarbij hoort ook een streng regime met betrekking tot de slaapgewoonten. Ouders kunnen bijvoorbeeld met hun schoolgaande kinderen afspreken dat ze na een bepaalde tijd geen media meer mogen gebruiken. De slaapkamer zou bij voorkeur echt een slaapkamer moeten zijn, zonder afleidende prikkels die de leerlingen lang wakker houden.

VorigeMobiele telefoons niet langer toegestaan in basisschoolklassen
VolgendeSlechts een vijfde van kinderen denkt een met AI gemaakte foto te kunnen herkennen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter