Nieuwe documentaire Eindeloos gepest

De KRO-NCRV documentaire Eindeloos gepest – het verhaal van Daan maakt op schrijnende wijze duidelijk wat de gevolgen van pestgedrag kunnen zijn. Daan, een vrolijke jongen dol op theater, dieren en het leven, wordt op jonge leeftijd geconfronteerd met buitensluiten en pestgedrag. Deze negatieve ervaringen hebben bijgedragen aan zijn tragische lot. Daan besluit op zestienjarige leeftijd niet meer verder te willen leven. Via de verhalen van zijn moeder, zijn zusje Julia, oud-klasgenoten, theaterdocente en vrienden wordt het levensverhaal van Daan verteld. De documentaire laat zien wat de impact van pestgedrag is en hoe dat nog jarenlang effect kan hebben. Eindeloos gepest – het verhaal van Daan is dinsdag 3 oktober om 21.10 uur te zien op NPO 3.

Over Daan

Daan is een vrolijke en sociale jongen die opgroeit in een gezin met twee zussen en liefdevolle ouders. Hij zit vol dromen en toekomstplannen, houdt van theater, politieke discussies en zijn konijnen. Al op jonge leeftijd begint op school het pesten en buitensluiten. De jaren die volgen worden gekenmerkt door fysieke pesterijen en uitschelden. Zijn spullen worden regelmatig verstopt, hij wordt uitgelachen vanwege zijn interesse in theater en met regelmaat wordt hij uitgemaakt voor homo. Het wisselen van school zorgt voor nieuwe vrienden, maar ook voor zijn wantrouwen in nieuwe vriendschappen. Zijn vrienden zijn geschokt als Daan op 4 april 2019, op 16-jarige leeftijd uit het leven stapt.

De documentaire schetst het leven van Daan door middel van gesprekken met zijn moeder, goede vrienden, oud-klasgenoten en theaterdocent. Allemaal delen ze hun verhaal over het leven van Daan om zo inzichtelijk te maken hoe hij gebeurtenissen heeft ervaren. Met als doel het onderwerp pesten en buitensluiten bespreekbaar te maken voor anderen die hier mee te maken hebben.

Over Julia

In de documentaire wordt ook de 14-jarige Julia gevolgd, het jongste zusje van Daan. Net als hij is ze dol op toneel. Terwijl ze worstelt met het verdriet om haar broer is ook zij bezig met het zoeken naar een plekje in een wereld vol onzekerheden en vindt ze het net als elke leeftijdsgenoot spannend om tijdens een vakantie nieuwe vriendschappen aan te gaan.

Effect op de hele klas

De pesterijen hebben niet alleen effect op Daan. Ook zijn oud-klasgenoten ervaren het effect van het buitensluiten op de middelbare school. In de documentaire organiseert vriendin Lotte een reünie en gaat met oud-klasgenoten in gesprek over de groepsdynamiek destijds. Hoe hebben de andere klasgenoten de tijd ervaren? En hoe heeft het ze gevormd nu ze er acht jaar later op terugblikken? Het blijkt voor enkelen nog steeds moeilijk om nieuwe contacten aan te gaan. De KRO-NCRV documentaire laat daarmee de impact zien van pestgedrag op de hele groep en biedt mogelijk steun aan jongeren die in dezelfde situatie zitten.

113 en MIND Korrelatie

Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met familieleden, direct betrokkenen, 113 Zelfmoordpreventie en MIND Korrelatie. Iedere week overlijdt er een jongere aan zelfdoding. Het is van groot belang om dit maatschappelijk probleem samen aan te pakken. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem. Chat 113.nl of bel 113 of bel gratis 0800-0113. MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online via 0900-1450.

Deze documentaire is gemaakt door Willem Timmers en Skyhigh TV in opdracht van KRO-NCRV.

Eindeloos gepest – het verhaal van Daan is dinsdag 3 oktober om 21.10 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 3. De herhaling is te zien op woensdag 4 oktober om 22.00 bij KRO-NRCV op NPO 3

VorigeIs het slim om online marketing advies uit te besteden?
VolgendeGenieten van schoolvakanties: een blik op het weer
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter