Docenten op scholen krijgen hulp van bijlesdocenten

Het lerarentekort is een groeiend probleem. Leerlingen krijgen daardoor vaak niet de aandacht die ze nodig hebben om de lesstof goed te doorgronden. Leerlingen die niet goed mee kunnen komen lopen daardoor al snel een onoverbrugbare achterstand op. Ouders kunnen vaak ook niet helpen met huiswerk of voorbereiding voor een toets. In Nederland zijn diverse bedrijven die bijlessen aanbieden aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. De bijles wordt gegeven door mensen die zelf als docent voor de klas staan of gepensioneerde leraren die het leuk vinden om leerlingen te begeleiden.

Kleine groepen

De bijles wordt altijd in een kleine groep gegeven. Meestal zijn er 4 tot maximaal 8 leerlingen in een groep. Hierdoor kan de bijles docent ieder kind individueel aandacht geven bij het maken van huiswerk of het doen van extra opdrachten om de lesstof te kunnen begrijpen. Vaak is het een kwestie van het bekende kwartje dat moet vallen. Als een leerling die moeilijke wiskunde sommen eenmaal begrijpt dan gaan de cijfers vaak met sprongen omhoog en is er na verloop van tijd helemaal geen bijles meer nodig. De bijles wordt altijd gegeven in samenspraak met de docent op school.

Dezelfde lesstof als op school

Tijdens een bijles Nederlands of wiskunde krijgt de leerling dezelfde lesstof voorgeschoteld als op school. Op die manier sluit de bijles prima aan bij de lessen in de klas. Niet alleen de docent, maar ook de ouders worden uiteraard op de hoogte gehouden van de vorderingen van de leerling. Indien nodig kan er worden bijgestuurd met meer of minder bijles of bijles voor een ander vak. Doordat de leerling de lesstof beter gaat begrijpen zal hij ook meer plezier krijgen in het volgen van de lessen op school, het maken van huiswerk en het maken van toetsen voor een cijfer.

Goed voorbereid examen doen

Ieder kind heeft dromen over zijn toekomst. Het zou heel sneu zijn als die dromen moeten worden geschrapt omdat de leerprestaties niet voldoende zijn. Natuurlijk kan niet iedereen piloot of financieel directeur worden. Maar als een kind een droom heeft dan moet er alles aan worden gedaan om die uit te laten komen. Met bijles kan een kind met een leerachterstand toch weer op het gewenste niveau komen en uiteindelijk met een gerust hart aan het examen op de middelbare school deelnemen. Hopelijk is het resultaat voldoende om naar de gewenste beroepsopleiding te kunnen doorstromen.

Leerlingen aanmelden voor bijles

Een docent kan een leerling ook aanmelden voor bijles. Soms neemt de school deel aan een programma waarbij bijles wordt ingekocht. Maar ouders kunnen uiteraard ook zelf initiatief nemen. Bijles kan onder andere worden gevolgd bij StudentsPlus dat een netwerk heeft van bijles locaties in diverse steden in Nederland. Vaak wordt de bijles gegeven op een prettige locatie waar de leerling zich optimaal kunnen concentreren op het bijspijkeren van de kennis voor bepaalde vakken.

VorigeMontessori Lyceum Rotterdam in actie tegen zwerfblikjes en flesjes op snoeproute
VolgendeIs het slim om online marketing advies uit te besteden?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter