Jongeren in gesprek met kamerleden tijdens Verkiezingsfestival

Honderden mbo-studenten van de Zadkine Veiligheidsacademie in Hoogvliet spraken vandaag met (kandidaat)-Kamerleden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing. Onder andere Gijs Tuinman (BBB), Easther Houmes (CDA) en Theo Coşkun (SP) namen deel aan het Verkiezingsfestival dat daar werd gehouden.

Het Verkiezingsfestival op het Zadkine is de eerste in een reeks van zeven Verkiezingsfestivals door heel Nederland, die georganiseerd worden door ProDemos en de Nationale Jeugdraad (NJR). De mbo-scholen veranderen voor één dag in een festivalterrein met diverse workshops en activiteiten. Van Den Haag tot aan Groningen leren duizenden studenten op die manier over democratie, de politiek, waar de verkiezing van de Tweede Kamer over gaat én waarom het belangrijk is dat ze hun stem laten horen.

“Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer stemmen”, aldus Fleur Poot, projectleider bij ProDemos. “Dat kan best spannend zijn, zeker nu er zoveel veranderingen zijn in politiek Den Haag. Een Verkiezingsfestival op school is een leuke en laagdrempelige manier om hen wegwijs te maken en te enthousiasmeren om te gaan stemmen.”

Tijdens de workshops op het festival kunnen studenten vragen stellen aan de (kandidaat)-Kamerleden en gaan ze in discussie over een aantal stellingen zoals 'Reizen met de trein in Nederland moet gratis worden' en 'De overheid moet de mogelijkheid hebben om apps zoals TikTok te verbieden'. Naar verwachting komen onder andere Jan Paternotte (D66), Lisa Westerveld (GL/PvdA), Judith Tielen (VVD) en Nicole Temmink (SP) langs op de komende festivals.

De studenten van het Zadkine hopen in ieder geval dat de nieuwe leden van de Tweede Kamer straks aandacht besteden aan de inflatie, de stijgende rente op de studieschuld en de wooncrisis. Die drie onderwerpen werden het meest geplakt op de zogenaamde 'Klaagmuur'. Woensdag 22 november kunnen de studenten van 18 jaar en ouder naar de stembus, samen met alle andere kiesgerechtigde Nederlanders. ProDemos en NJR hopen uiteraard op een hoge opkomst onder de studenten.

Vorige6e Raspberry Pi-competitie
VolgendeAlles Over Stoelen: Van Historie tot Moderne Trends
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter