Onmisbare tips om het schoolplein te vergroenen

Sinds de coronacrisis wil een op de drie Nederlanders duurzamer leven, blijkt uit onderzoek van MilieuCentraal. Duurzaamheid begint al bij je eigen leefomgeving, maar ook op de werkplek of op school.

Wanneer je kinderen vanaf jongs af aan al in aanraking laat komen met een groene omgeving dan leren ze automatisch hoe ze met natuur om moeten gaan en is de kans zelfs groot dat ze het groen leren waarderen. Daarom lees je in dit artikel enkele tips en tricks voor het vergroenen van het schoolplein.

Tegels wippen en gras of kunstgras plaatsen

Veel schoolpleinen bestaan grotendeels uit tegels en stenen. Eigenlijk is dat hartstikke zonde, want met gras of zelfs kunstgras kun je een veel groenere omgeving creëren. Dat ziet er ook nog eens heel sfeervol uit. Ga daarom met een paar collega's aan de slag of huur een team in om tegels te wippen op het schoolplein. Je hoeft niet het hele stenen schoolplein weg te halen, maar het is bijvoorbeeld al aan te raden om een kwart of misschien de helft te veranderen in gras.

Niet iedere ondergrond blijkt geschikt voor een mooi groen gazon. Ook is het soms lastig om met spelende kinderen een grasmat mooi te houden. Gelukkig heb je tegenwoordig heel natuurlijk ogend kunstgras dat heel goed aansluit bij ander groen. Met een beetje een kwalitatief kunstgazon kun je ook nog eens heel lang, dus wat dat betreft is dat ook zeker een duurzame keuze.

Maak een blotevoetenpad voor kinderen

Gras of kunstgras is heerlijk om lekker op te spelen en te ravotten, maar je kunt nog veel meer andere groene elementen toevoegen aan een schoolplein. Wat dacht je bijvoorbeeld van een blotevoetenpad voor kinderen? Een blotevoetenpad is een (korte) route waar kinderen met hun blote voeten overheen kunnen lopen. Onderweg komen ze langs meerdere soorten ondergrond, bijvoorbeeld gras, modder, water en houtblokken.

Het leuke van zo'n blotevoetenpad is dat het volledig aansluit bij de natuur én dat het voor kinderen een unieke manier is om diverse soorten natuur te leren kennen. Dat doen ze namelijk met hun voeten in plaats van met hun ogen en oren. Ook heeft een blotevoetenpad een educatief karakter waardoor het helemaal goed past bij een school en/of op een schoolplein.

Plant een paar fruitbomen aan de zijkant van het plein

Naast gras of kunstgras en een blotevoetenpad is het aan te raden om bomen te plaatsen op het schoolplein. Zorg dat er wat ruimte vrij is aan beide kanten van het plein. Haal de tegels of stenen daar weg om ruimte te maken voor het planten van fruitbomen. Ga als het even kan voor verschillende soorten fruitbomen, zoals appelbomen, perenbomen en kersenbomen zodat je een diversiteit aan groen krijgt.

Dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook qua educatief karakter leuk. Zodra de bomen in bloei staan of wanneer er fruit aanhangt, kun je daar met leerlingen op verschillende manieren iets mee doen. Denk bijvoorbeeld aan een tekenles, maar ook aan knutselen of een theorieles over het proces van een zaadje naar een boom met vruchten. Fruitbomen zijn dus op meerdere manieren in te zetten voor zowel de basisschool als speciaal onderwijs.

Maak een schoolmoestuin voor kinderen en docenten

Wat naast fruitbomen ook een echte aanrader is, is het maken van een schoolmoestuin. Het is uiteraard afhankelijk van de grootte van een schoolplein waar je gebruik van kunt maken, maar als je nog wat ruimte over hebt is een moestuin maken een heel goed idee. Dit kun je ook doen in plaats van bijvoorbeeld de fruitbomen of het blotevoetenpad als het schoolplein te klein is voor alle toepassingen.

Per klas kun je een stukje moestuin aanbieden waar iedere dag twee of vier leerlingen naartoe mogen om planten te verzorgen, fruit te plukken of kruiden te knippen. Ook hier zit weer een duurzaam als educatief (en leuk) karakter in, omdat ze leren om te gaan met de natuur en alles dat daarbij komt kijken en omdat meer groen rondom de (school)deur sowieso een goed idee is.

Overige tips voor een groen schoolplein

Natuurlijk is er nog een aantal stappen dat je kunt zetten om een groener schoolplein te maken. Zo kun je bijvoorbeeld alle hekken vervangen met (dicht begroeide) heggen, kun je hier en daar struiken en bloemen planten en is het leuk om een insectentuin of insectenhotel te plaatsen. Net als met planten in een moestuin of fruitbomen op het plein zijn insecten een educatieve en spannende toevoeging voor het schoolplein.

Het creëren van een groen schoolplein is niet moeilijk, maar kost wel even tijd. Trommel collega's of medewerkers op of vraag aan ouders of ze tijd en zin hebben om het schoolplein te vergroenen. Het aanleggen van kunstgras, een grasmat of een grote groene strook waar fruitbomen en andere planten geplant kunnen worden, is immers met meerdere mensen zo gebeurd.

VorigeBaankansen jongeren zonder startkwalificatie minder snel herstelt
VolgendeZet mentaal welzijn, onderwijs en participatie bovenaan de politieke agenda
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter