Wat zijn de beste boeken voor kinderen? 5 tips

Als docent wil je dat je leerlingen zich goed ontwikkelen en van jou inspiratie krijgen om hun eigen interesses te volgen en meer te leren. Een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling is lezen en het lijkt lastig om ze van achter hun scherm weg te trekken om een boek te openen. Kinderboekenschrijvers voelen deze druk ook, maar zien het als nog belangrijker dat hun publiek blijft lezen en ontdekken. Het gevolg is dat er nu fantastische kinderboeken worden uitgebracht, specifiek gericht op een bepaalde leeftijd en ontwikkelingsfase. Onze onderstaande vijf tips zijn bedoeld om je te helpen deze beste jeugdboeken en inspirerende kinderboeken te vinden.

1. Vraag de specialisten om hulp

Als je zelf inspiratie mist, dan zijn er de specialisten die je graag helpen. Ga naar de bibliotheek en vraag de bibliothecarissen wat volgens hen de beste kinderboeken zijn van dit moment. Bezoek je plaatselijke boekenwinkel en vraag daar welke boeken de jeugd momenteel leest en wat ze bezighoudt. Ook online wordt er veel gepubliceerd over jeugd- en kinderboeken en ook al is die informatie wat oppervlakkiger, het helpt je goed op weg.

2. Vraag het aan je doelgroep

Vergeet niet dat ook je doelgroep ervaringsdeskundige is op dit gebied. Zij zijn immers de lezers waarop deze boeken zijn gericht? Het ene kind zal minder lezen dan het andere, maar allen hebben ze ideeën en ervaringen die het delen waard zijn. Door een vragenlijst of enquête uit te sturen en input te verzamelen, stuit je soms op interessante en onverwachte antwoorden.

3. Lees online recensies door

Het internet, jouw ervaringsdeskundigen en de specialisten hebben je vast voldoende opties aangereikt. Online recensies zijn dan een andere bron waarmee je vindt wat je zoekt. Het beste zijn dat recensies van de lezers zelf, zodat je een eerlijke mening krijgt. Deze recensies zijn gemakkelijk te vinden op het internet, bij lezerscommunity’s en op sociale media.

4. Ga op zoek naar lijstjes

Naast recensies vind je online ook lijstjes met de beste boeken in een bepaald genre of jaartal. Er zijn ook voldoende lijstjes te vinden op het gebied van jeugdliteratuur. Zoek de kinderboeken top 10 van het afgelopen jaar op, bijvoorbeeld, of voor een bepaalde leeftijd. Als daar niet direct iets tussen staat wat je nodig hebt, dan zie je wel snel welke schrijvers populair waren en in welke onderwerpen kinderen zich interesseren.

5. Zoek de bekroonde boeken op

Een laatste tip die we je willen meegeven als je op zoek gaat naar goede kinderboeken voor je leerlingen is door onderzoek te doen naar bekende prijzen en de boeken waaraan deze zijn uitgereikt. Een boek krijgt niet zomaar een prijs en met zo veel publicaties elk jaar, zijn bekroonde boeken dan ook echt speciaal. Denk dan bijvoorbeeld aan de Gouden, Zilveren en Bronzen Griffels, aan de Astrid Lindgren Memorial Award, de Hotze de Roosprijs of het Gouden Penseel. Bekijk Nederlandse, maar ook buitenlandse kinderboekenprijzen. Met onze vijf tips vind je de kinderboeken waar jonge lezers graag hun scherm voor uit laten.

VorigeLesmethode Maakkunde met nieuwe digibordlessen online
VolgendeHoe kun je op school genieten van een goede koffie?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter