Scholen kunnen besparen op energiekosten

Energie is een grote kostenpost voor scholen. Met de stijgende energieprijzen, wordt het ook voor onderwijsinstellingen steeds aantrekkelijker te bekijken hoe er eventueel bespaart kan worden op de energiekosten. Omdat scholen grootverbruikers zijn, valt er met relatief weinig moeite in de meeste gevallen een aardige besparing te verwezenlijken. Dat kan door bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen in te voeren, over te stappen van energieleverancier of door zelf energie op te wekken. Energie vergelijken is hiervan veruit de snelst realiseerbare optie, en daarom ook veruit de populairste.

Energiebesparende maatregelen
Een vrij gemakkelijke oplossing om energie te besparen zijn het invoeren van energiebesparende maatregelen. Indien de school nog niet eerder dergelijke maatregelen heeft doorgevoerd, valt er waarschijnlijk een mooie winst te behalen. Indien de school al eerder energiebesparende maatregelen getroffen heeft, zal de besparing hoogstwaarschijnlijk iets lager uitvallen. Er zijn voor scholen enkele voor de hand liggende besparingen te verwezenlijken.

Maakt de school nog gebruik van ouderwetse spaarlampen of zelfs nog oude gloeilampen? Dan kan een overstap naar LED-lampen een besparing tot 90% opleveren. Daarnaast bieden LED-lampen een mooier en helderder licht dan spaarlampen, wat ook de werkhouding en het leervermogen van leerlingen ten goede komt.

Een andere voor de hand liggende manier om energie te besparen, is door het schoolgebouw te isoleren. Dit kan lastig blijken voor bijvoorbeeld oudere gebouwen, maar isolatie kan een grote besparing op de energiekosten opleveren. Let er wel op dat er goed geventileerd wordt in de klas.

Overstappen van energieleverancier
De beste manier om te besparen op de energiekosten, is voor particulieren het overstappen van energieleverancier. Ook voor scholen kan een overstap naar een andere energieleverancier een aardige besparing opleveren. Vooral wanneer in roerige tijden de energieprijs voor langere tijd wordt vastgezet. Voor particulieren bestaan er verschillende initiatieven waar zij energieprijzen kunnen vergelijken en kunnen overstappen naar een andere leverancier. De eerste partij die deze mogelijkheid bood, was Gaslicht.com. Sindsdien zijn er vele soortgelijke initiatieven opgestart.

Voor scholen is de situatie lastiger dan voor consumenten. Allereerst verbruiken zij erg veel energie en sluiten zij daarom vaak speciale zakelijke energiecontracten af. Een kostenindicatie is dan nog wel online te vinden, maar het afsluiten van een energiecontract op school is meestal maatwerk.

Plaatsen van zonnepanelen
Een laatste gemakkelijke manier om te besparen op de energiekosten is door zonnepanelen te plaatsen. De techniek achter de panelen wordt steeds beter en de prijzen voor zonnepanelen gaan omlaag. Hierdoor wordt de terugverdientijd voor zonnepanelen steeds korter. In een ideale situatie plaatst de school ook een accusysteem welke een bepaalde hoeveelheid energie kan opvangen om later te gebruiken. Het net kan de teruglevering van energie namelijk lang niet altijd aan. Door een accupakket in te zetten, wordt de overtollige energie niet verspild.

Vorige5 voordelen van Engels leren: wat leer je in een goede cursus?
VolgendeEen droogloopmat, om een natte vloer te voorkomen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter