ROC studenten maken films over Amsterdammers

Amsterdam, 14 april 2022 - Op donderdag 14 april in filmhuis Kriterion presenteren studenten van ROC Amsterdam de films die zij maakten over Amsterdammers. De films zijn onderdeel van hun Maatschappelijk Diensttijd (MDT) Cultuur & Kunst programma waar zij de afgelopen maanden aan deelnamen. In de films staan de verhalen van ouderen centraal waarbij de jongeren in de huid kruipen van de oudere vertellers, om een deel van hun leven na te spelen in een zelf gekozen genre.

Programmaleider Jerry Rijstenbil vertelt: "Tijdens de MDT ontdekken en ontwikkelen jongeren hun talenten, ontmoeten ze mensen buiten hun bubbel en doen ze iets voor een ander.”

Jongeren leren van ouderen
Teamlid Kristel vertelt over de activiteiten bij MDT: “Bij ons oefenen de jongeren eerst om te speuren naar de kennis van mensen. Want je kan meer leren van elkaar dan je verwacht. Hiervoor krijgen ze workshops over de zogenaamde TINO methode en gaan ze in gesprek met ouderen, die wij vertellers noemen. Over de gevonden verhalen maken we in deel 2, samen met de jongeren, korte films. De studenten schreven zelf het script, kozen een rol voor of achter de schermen en bedienden de camera. De films laten we aan de vertellers zien in filmhuis Kriterion.”

De ouderen reageerden erg leuk op het programma. Jerry: “Ze zijn erg enthousiast en natuurlijk benieuwd naar het eindresultaat. Ze vinden het leuk om in contact te komen met de jongeren en verhalen te delen. Voor de eindpresentatie organiseren we als dank een high tea. Deze wordt verzorgd door de studenten van ROC brood en banket Amsterdam. Nog een mooie co-productie dus!”

Hoe gaat het nu verder? Teamlid Kristel: “Er zijn in Groningen en Drenthe alweer nieuwe groepen gestart die in gesprek gaan met lokale senioren. Uiteindelijk gaan we heel Nederland door om samen met jongeren nog meer oude verhalen tot leven te brengen.’

Praktisch
De filmpresentatie begint om 15:30 in filmhuis Kriterion. De inloop is vanaf 15:00. Van te voren komen een aantal van de vertellers samen voor een high tea.

Meer weten? Kijk op www.mdtcultuurenkunst.nl of www.doemeemetmdt.nl

VorigeFarming Simulator Challenge moet jongeren warm maken voor carrière in agrarische sector
VolgendeMaand van de Schooltuin moet belang schooltuinieren op de kaart gaan zetten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter