Het nut van verkeerslessen in het onderwijs

Net als lopen, moeten kinderen ook leren hoe zij moeten voortbewegen in het verkeer. Of dat nou is op de fiets, brommer of te voet, het is belangrijk dat kinderen en jongeren snappen welke verkeersregels gelden zodat er geen ongelukken gebeuren. Daarom wordt vaak al in het basisonderwijs begonnen aan verkeerslessen. Vooral de fietsles is daarvan een belangrijk onderdeel.

Met de fiets naar school
Veel kinderen gaan met de fiets naar school. Vooral in het voortgezet onderwijs. Dat bespaart niet alleen een boel uitstoot, maar is ook nog eens gezond voor lichaam en geest. Vooral in de omgeving van scholen kan het aan het begin en einde van de dag erg druk worden, waardoor nog weleens gevaarlijke situaties willen ontstaan. De kans op een ongeluk is dan een stuk kleiner wanneer jongeren op de hoogte zijn van de geldende verkeersregels. Dat is de reden waarom vooral fietslessen erg belangrijk zijn in het basis- en voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs is het zo dat er vaak nog een ouder meefietst, maar in het voortgezet onderwijs komen jongeren in de leeftijd dat zij zelfstandig naar school fietsen.

Mocht er onverhoopt een ongeluk(je) plaatsvinden, dan kan het zo zijn dat er schade ontstaat die vergoed moet worden. Indien een jongere nog onder de 18 jaar oud is en via de ouders beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering, is de kans groot dat de schade wordt vergoed via deze verzekering. Daarnaast is het mogelijk om, net als u voor uw auto een autoverzekering afsluit, een speciale fietsverzekering af te sluiten. De kosten daarvoor zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type fiets en de nieuwwaarde van de fiets.

De beste optie is natuurlijk om ongelukjes te voorkomen. Een manier om dat te doen is om leerlingen te laten deelnemen aan een verkeersexamen.

Het verkeersexamen
Verkeersexamens zijn beschikbaar in verschillende vormen en maten. Deze bestaan vaak uit een stukje theorie (verkeersregels) en een stukje praktijk (bijvoorbeeld een stukje fietsen). Bij veel verkeersexamens is het zo dat alle leerlingen standaard slagen, deelname aan het examen is dan al genoeg. Hoewel het leuk is alle leerlingen te kunnen belonen voor hen inzet, is het wel zo dat dit een fixed mindset oproept bij veel leerlingen. Zij zijn immers geslaagd en er is dus weinig reden meer over het verkeer te leren, ook wanneer zij in werkelijkheid eigenlijk nog niet klaar zijn om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer.

Het mag duidelijk zijn dat verkeerslessen absoluut belangrijk zijn voor jongeren in het po en vo.

VorigeGrote verschillen tussen scholen in percentage leerlingen dat meerdere diploma’s haalt
VolgendeVersoepelingen VO per 25 februari
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter