Elke dag fris voor de klas: 4 tips voor de nachtrust

Met een tekort aan energie is een dag lang lesgeven een enorme opgave. Het docentschap is bij uitstek een vak waarvoor je uitgeslapen moet opstaan. Je wilt immers enthousiasme kunnen overbrengen en op een energieke manier je verhaal kunnen overbrengen aan je leerlingen. Dus wil je elke dag fris voor de klas staan. We geven vier tips voor de nachtrust die daaraan kunnen bijdragen.

Slaappositie
Iedereen heeft zo zijn favoriete slaappositie, maar niet iedere slaappositie staat evenveel garant voor een goede nachtrust voor je lichaam. Zo is op je buik slapen eigenlijk af te raden, om het een onnatuurlijke slaappositie is waarbij je rug hol is. Als gevolg daarvan krijg je lage rugpijn en nekpijn die niet alleen het slapen zelf oncomfortabeler maken, maar je ook gedurende de dag wanneer je voor de klas moet staan gaan opbreken. Wil je toch op je buik slapen, gebruik dan een laag en zacht kussen en trek één been op tijdens het slapen op de druk in de onderrug te verminderen. Ook de foetushouding is geen gezonde slaaphouding, omdat de opgetrokken knieën zorgen voor een zware belasting van de rug. Daarnaast zit deze houding en goede en beheerste ademhaling in de weg. De beste slaaphouding op je rug, omdat je lichaam dan optimaal ondersteund wordt.

Geen smartphone
Hoe gehecht je wellicht ook bent aan je smartphone, rondom je slaap kun je hem beter niet in de buurt hebben. Hij zorgt voor prikkels die hersenen activeren, en het blauwe licht van het scherm remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Ga dus niet voor je gaat slapen nog even op je social media kijken, maar leg je telefoon al ruim voordat je gaat slapen buiten handbereik én uit het zicht. Ook als je hem gebruik als wekker. Hoe verder hij van je bed vandaan ligt, hoe kleiner de kans dat je gaat snoozen in plaats van opstaan.

Eten en drinken
Wat je consumeert, speelt ook een rol in je nachtrust. Zo kan een slaapmutsje ervoor zorgen dat je sneller inslaapt, maar de kwaliteit van je slaap wordt er slechter door en je wordt minder fit wakker. Uiteraard helpen dranken met cafeïne ook niet om goed te slapen. Hele vette en pittige gerechten of eten op een laat tijdstip kan ervoor zorgen dat je buik nachtdiensten moet draaien, waardoor je lichaam actief blijft en je niet in slaap valt. Een kop warme melk help juist wél om beter te slapen, omdat dit het lichaam de juiste stoffen geeft voor het aanmaken van melatonine.

Te veel slapen
Te weinig slaap is niet goed, maar te veel slapen is ook niet gezond. Het zorgt ervoor dat je je minder actief voelt en sneller moe voelt, wat er ook weer toe kan leiden dat je neerslachtig wordt en je ongemotiveerd voelt. Het is onverstandig om meer dan negen uur per dag te slapen, ook omdat dit het functioneren van de hersenen aantast en je juist mentaal fit wilt zijn als je voor de klas staat. Daarnaast is het voor je metabolisme ook niet goed om te veel te slapen, omdat je spijsvertering hierdoor lui wordt en trager gaat werken.

Zorgen dat je een goede nachtrust hebt is onderdeel van goed zorgen voor jezelf. Indirect zorg je daarmee ook beter voor je leerlingen, omdat jij zo fitter voor de klas kunt staan en je leerlingen mee kunt nemen in jouw energie.

VorigeGrijs schoolplein leidt tot competitie, groen plein tot kameraadschap
Volgende140 miljoen kinderen wereldwijd missen eerste schooldag door pandemie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter