Op welke leeftijd geef je je kind een smartphone?

Op een bepaald ontkom je er niet meer aan. Je zoon of dochter komt thuis met de vraag of hij of zij een smartphone mag. Waarschijnlijk heeft je kind al wel eens op jouw smartphone spelletjes gespeeld. Toch zal je kind op een bepaald moment zijn eigen smartphone willen. Op welke leeftijd is het verantwoord om je kind een eigen smartphone te geven? Welke afspraken moet je met je kind maken en welke voorlichting geef je om het gebruik van zo veilig mogelijk te laten verlopen?

Wat de experts zeggen
De leeftijd waarop je je kind veilig een eigen smartphone kunt geven is 11 of 12 jaar volgens deskundigen. Als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind, is dit eigenlijk de beste tijd. Vlak voordat ze naar de middelbare school gaan, kun je je kind nog actief begeleiden bij het gebruik. Het is aan te raden om het al veel eerder met je kind of het gebruik van een smartphone te hebben. Kinderen die open met hun ouders over het gebruik hiervan praten hebben later minder kans op schadelijke gevolgen.

Waarom een mobiele telefoon voor je kind?
De wereld is niet meer hetzelfde als vroeger. Communicatie met zijn of haar vrienden heeft je kind tegenwoordig veel vaker via WhatsApp. Video’s kijken gebeurt via YouTube of Netflix en videobellen is ook niets nieuws voor je kind. Je kind een telefoon geven op een bepaalde leeftijd kan veel voordelen hebben. Als je kind naar de middelbare school gaat en alleen moet fietsen, kan het je een veiliger gevoel geven als hij zijn telefoon bij zich heeft. Mocht er iets zijn, dan kan je kind je dat meteen laten weten. Voor je kind is vooral het sociale aspect belangrijk. Al zijn klasgenoten hebben een telefoon, dus wil hij er ook een. Veel sociale interacties vinden online plaats via WhatsApp, Instagram en Snapchat, daar wil je kind ook aan mee kunnen doen.

Welke mobiele telefoon geef je je kind?
De meeste kinderen zijn niet zo zuinig op hun spullen. Ze laten nogal eens hun telefoon vallen. Of ze vergeten hem. Daarom is het niet aan te raden gelijk een hele dure telefoon aan te schaffen. Maar ook bij een oudere telefoon wil je vast liever niet dat deze binnen een week kapot gaat. Gelukkig is er een ruime keuze aan allerlei telefoonhoesjes met vrolijke patronen. Laat je kind zelf een telefoonhoesje uitkiezen voor zijn nieuwe telefoon.

Controle
Als je kind net zelf zijn eerste smartphone heeft, is verstandig om als ouder af en toe mee te kijken wat je kind aan het doen is op zijn telefoon. Maak dit ook bespreekbaar en wijs je kind op de gevaren van online pesten en mensen die zich anders voor doen op internet. Er zijn verschillende apps om ouderlijk toezicht in te stellen op de telefoon van je kind. Je kunt ook instellen dat een ouder eerst toestemming moet geven als er een app wordt gedownload. Als je kind wat ouder wordt kun je deze controle langzaam wat meer los gaan laten.

De telefoonrekening
Het gebruik van een smartphone kost geld. Maak goede afspraken met je kind over wie de kosten betaalt. Betaal je als ouder een deel hiervan? Betaalt je kind de kosten van zijn zakgeld? Kies bijvoorbeeld voor een sim-only abonnement om de kosten een beetje in de hand te houden. Zorg er ook voor dat je kind niet meer data kan gebruiken dan het abonnement toelaat om te zorgen dat je niet ineens voor torenhoge rekeningen komt te staan.

Afspraken met je kind
Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je kind over het gebruik van de smartphone. Leg de gevaren uit van het gebruik van een smartphone in het verkeer en heb het over het gebruik van de smartphone in de klas. Spreek met je kind af dat hij zijn telefoon niet op de fiets gebruikt. Leg uit dat het gevaarlijk is om persoonlijke gegevens te geven online aan iemand die je niet kent. Zorg ervoor dat je kind zijn social media accounts op privé zet, zodat onbekenden niet zomaar contact met hem kunnen opnemen. Spreek af dat niemand aan tafel een smartphone gebruikt, leg dus ook je eigen smartphone weg. Als je kind tot ‘s avonds bezig is met zijn telefoon, verstoord de kwaliteit van zijn slaap. Spreek dus af dat de telefoon niet mee gaat naar de slaapkamer. Kinderen spenderen tegenwoordig erg veel tijd op hun smartphone, praat hier met je kind over en spreek samen af hoeveel tijd je kind spendeert op zijn smartphone.

VorigeGratis gastles Zeebenen in de klas
VolgendeSER: beter onderwijs geeft kinderen gelijke kansen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter