Hoe kom ik van mijn keelpijn af?

Als je verkouden of niet helemaal fit bent, gaat dit vaak gepaard met keelpijn. Een kriebel in je keel, pijn tijdens het slikken of een droge hoest; allemaal erg vervelend en je wilt dat de pijn niet te lang aanhoudt. Vaak is het zo dat keelpijn ook nog eens versterkt wordt door het vele hoesten. Het is goed om te weten wat de oorzaken van keelpijn zijn, zodat je makkelijker een oplossing kan vinden om ervanaf te komen. In deze blog bespreken we drie tips om van je keelpijn af te komen.

1. Slaap voldoende
Wanneer je niet helemaal fit bent en last hebt van keelpijn, is het belangrijk dat jouw lichaam de tijd en ruimte krijgt om te herstellen. Keelpijn is vaak een symptoom dat wijst op een beginnende verkoudheid of griep. Accepteer dit signaal van je lichaam en zorg dan goed voor jezelf. Goed rusten kan ervoor zorgen dat je sneller herstelt, en dus ook eerder van je keelpijn af komt. Daarnaast geef je je keel rust tijdens het slapen, omdat de meeste mensen niet (of heel weinig) praten tijdens hun slaap. Als je goed uitgerust bent, zul je je sneller weer de oude voelen!

2. Drink genoeg water
Keelpijn gaat vaak gepaard met een droge en geïrriteerde keel. Door voldoende water te drinken, kun je deze pijn verzachten. Door het water dat door je keel glijdt, zullen bacteriën weggespoeld worden en zal de keelpijn ook sneller verminderen. Als je geen zin hebt in water, zijn zoethoutthee en kamillethee goede alternatieven. De warmte van thee kan de pijn ook verzachten en het kan aangenaam aanvoelen.

Met water kun je niet alleen de pijn verzachten door het te drinken, maar ook door er mee te gorgelen. Hierdoor reinig je je keel. Doe één theelepel zout in een glas water, roer het tot een geheel en gorgel voor 30 seconden in je keel. Doe dit maximaal drie keer per dag.

3. Ontspan in je douche/bad
Voor velen is dit waarschijnlijk een erg aangename tip. Een warme douche of een heet bad zorgt er namelijk voor dat je huid hydrateert en dat er een hoop los komt in je lichaam. De stoom van het hete water zorgt ervoor dat je lichaam hydrateert. Kies je voor een heet bad, doe er dan wat eucalyptus of pepermuntolie in. Dit zorgt voor een minder pijnlijke hoest. Als je geen bad hebt, is een grote pan met kokend water een alternatief. Leg een theedoek op je hoofd en ga met je gezicht boven de pan hangen. De opkomende stoom zal ervoor zorgen dat je hydrateert en dat alles los komt. Let hierbij wel een beetje op, want kokend water kan natuurlijk gevaarlijk zijn.

Zo zie je dat er veel mogelijkheden zijn om (sneller) van je keelpijn af te komen. Mocht je in de toekomst nog andere klachten krijgen, is het verstandig om een pagina te raadplegen waar je alles over klachten kunt vinden. Sneller herstellen willen we allemaal wel, toch?

VorigeBijna een kwart van de basisschoolkinderen leest nooit in vrije tijd
VolgendeStart landelijke zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar 2021
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter