Landelijke doneer-een-zaailing-weekend

27 en 28 februari organiseert Meer Bomen Nu voor de tweede keer landelijke doneer-een-zaailing-dagen voor klimaat en biodiversiteit. In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden die daar niet zullen overleven omdat ze te weinig licht krijgen of omdat ze ongewenst zijn. De campagne Meer Bomen Nu roept alle Nederlanders op om de tuin in te duiken en zaailingen, stekken en slieten te verzamelen en in te leveren bij één van de 55 inleverpunten in het hele land. Dat is vooral voor kinderen tijdens de voorjaarsvakantie, een leuke en educatieve bezigheid. 900 boeren en burgers die samen één miljoen bomen en struiken willen planten langs boerenakkers, industrieterreinen of nieuwe in voedselbossen, zorgen dat de zaailing uit jouw tuin de kans krijgt om volwassen boom te worden.

Kijk hier voor meer informatie en inleverpunten: www.meerbomen.nu/doneer-een-zaailing

Gratis Nederland vergroenen
Een eik produceert ieder jaar honderden zaailingen, waar er uiteindelijk maar 2 of 3 uitgroeien tot volwassen exemplaar. Jaarlijks worden miljoenen van deze jonge bomen en struiken opgegeten, sterven af door gebrek aan licht of ze worden weggemaaid met een bosmaaier of door wilgenknotters en verdwijnen ze in de versnipperaar of verbrandingsoven. En dat zelfde geldt voor veel andere soorten en ook voor slieten of stekken. Zonde want elke tak van een vlinderstruik, vlier, wilg, populier of vijg kan een nieuwe boom of struik worden, net als afleggers van bramen en frambozen. Meer Bomen Nu verzamelt (een deel van) deze zaailingen en stekken op plekken waar ze in overvloed zijn, of ongewenst. Door deze vervolgens gratis weg te geven en te (ver)planten, kunnen we Nederland veel goedkoper en sneller en samen vergroenen.

Meer Bomen Nu
De ecologische crisis waar we in verkeren vereist een urgente, grootschalige en gezamenlijk uitgevoerde actie. Daarom steken Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda samen deze winter de handen uit de mouwen om minimaal 1 miljoen bomen en struiken gratis weg te geven. Bomen planten is dé oplossing om tegelijkertijd klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te herstellen én burgers een positief handelingsperspectief te bieden. Door samen zaailingen te verplanten, wordt vergroenen goedkoper en leuker. De droom van de deelnemers is dat over twee jaar élke gemeente binnen hun klimaatadaptatie & mitigatiebeleid een plek inricht waar burgers, boeren, boswachters en groenbeheerders zaailingen kunnen inleveren en gratis ophalen. Een belangrijke boodschap aan de Internationale Klimaatadaptatiebijeenkomst die 25 januari in Groningen wordt gehouden.

27 en 28 feb: doneer-een-zaailing-dag
Door de lockdown kan er momenteel niet met groepen vrijwilligers geoogst worden. Maar we kunnen wel veilig lekker buiten in onze eigen tuin tuinieren. Door deze actie komt de miljoen beloofde gratis bomen en struiken toch in zicht. Meer Bomen Nu roept iedereen op om zich nu vast te melden bij één van de inleverlocaties en dan de tuin in te duiken. Mocht het druk worden bij een inleverlocatie, dan krijgen mensen een verzoek om op een bepaald tijdslot of andere dag te komen.

Tip voor de voorjaarsvakantie
Tijdens de lockdown is er weinig te doen voor kinderen in de voorjaarsvakantie. Maar lekker naar buiten gaan en zaailingen verzamelen kan altijd. Meer Bomen Nu hoop dat veel ouders de doneer-een-zaailing-dagen aangrijpen om samen met de kinderen de tuin in te duiken voor een frisse neus en educatieve gezamenlijke leuke dag.

VorigeWegens grote belangstelling extra meetups rondom documentaireserie Klassen
VolgendeLijsttrekkers te gast in studio NOS Jeugdjournaal
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter