Het schoolreisje: een goede voorbereiding is het halve werk

Schoolreisjes zijn leuk, maar kunnen ook best stressvol zijn. De verantwoordelijkheid voor een groep kinderen weegt buiten de muren van het klaslokaal net even zwaarder, omdat er meer factoren zijn waarop je minder of geen invloed heeft. Denk bijvoorbeeld aan pech onderweg, slecht weer of ongelukjes. Een goede voorbereiding van het schoolreisje zorgt er echter voor dat je toch met een ontspannen gevoel aan het tripje kan beginnen.

Stel een schoolreiscommissie samen
Een schoolreisje organiseer je niet alleen, dat is simpelweg te veel werk. Stel daarom een schoolreiscommissie samen, bestaande uit docenten en ouders. Probeer een zo divers mogelijke groep samen te stellen, met mensen met verschillende expertises. Het is bijvoorbeeld fijn als iemand de communicatie rondom het schoolreisje op zich kan nemen, terwijl een ander zich buigt over de planning en er ook iemand is die ‘het grote geheel’ in de gaten houdt en als een soort vliegende keep fungeert.

Wat wordt de bestemming?
Om de bestemming van de schoolreis te bepalen, is het belangrijk om met de commissie eerst het doel vast te stellen. Is dit educatie of recreatie, of een combinatie van beide? Met een bestemming als Amsterdam bijvoorbeeld, kun je beide kanten op. Of wordt het een trip naar het buitenland? Leg je erbij neer dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen. Er zullen altijd positieve en negatieve reacties volgen na het bekendmaken van de bestemming. Een tip: breng voordat je de knoop definitief doorhakt (indien mogelijk) een bezoek aan de potentiële bestemming. Veel schoolreisbestemmingen bieden een (gratis) bezoek ter oriëntatie aan. Zo kun je ook beter bepalen wat de beste vorm van vervoer is, zoals het openbaar vervoer, een touringcar of eigen auto’s.

Goed verzekerd op schoolreis
Ook al hebben de ouders van de kinderen die meegaan bijvoorbeeld een goede aansprakelijkheidsverzekering, toch is het verstandig om als school te denken aan een groepsreisverzekering en -annuleringsverzekering. Een dergelijke verzekering biedt dekking voor de hele groep, dus voor docenten, begeleiders en leerlingen.

Communicatie rondom de schoolreis
Als eerste worden de datum en bestemming van de schoolreis naar de ouders gecommuniceerd. Dit kun je eventueel combineren met een oproep voor begeleiders. Als er ouders meegaan als begeleider, dan is het goed om van tevoren te bedenken aan de hand van welke criteria je deze ouders selecteert om scheve gezichten te voorkomen. Hebben ouders die regelmatig meehelpen op school bijvoorbeeld een streepje voor? Uiterlijk een week voor het uitstapje geef je de ouders gedetailleerde informatie op schrift. Vermeld in ieder geval de vertrek- en aankomsttijd, de soorten activiteiten en daarvoor geschikte kleding en het telefoonnummer van de contactpersoon. Vergeet ook niet om aan te geven wat de kinderen wel/niet mee mogen/moeten nemen en in welke hoeveelheden. Denk bijvoorbeeld aan geld en snoep.

VorigeDit zegt een kinderfiets over jouw leerling!
VolgendeKlokhuis Meet Up over Rechtszaak
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter