Bitcoin, 's werelds eerste cryptocurrency

Bitcoin kunnen we het best omschrijven als een gedecentraliseerde vorm van elektronisch geld. Het is in het leven geroepen in het jaar 2009 waardoor het zich 's werelds eerste cryptocurrency mag noemen. In vergelijking met fiat-geld zoals euro's en dollars is het zo dat er bij bitcoin geen sprake is van een centrale organisatie die het geld controleert. Voor bitcoin geldt bovendien ten opzichte van fiat-geld ook dat er geen extra BTC-tokens meer kunnen worden aangemaakt. De maximale supply is 21.000.000 BTC-tokens en daar kan niet van worden afgeweken. Het is mogelijk om met bitcoin betalingen uit te voeren, maar daarnaast kan ze ook worden gebruikt als zogenaamde 'store of value'.

Transacties op de blockchain
Indien je een transactie uit gaat voeren met bitcoin zal je kunnen vaststellen dat deze transactie wordt geregistreerd in de zogenaamde blockchain. Een blockchain is eigenlijk een digitaal grootboek. Wanneer er precies nieuwe coins worden aangemaakt en hoeveel is allemaal bepaald in het algoritme van de cryptomunt. Op dit vlak werd dus zoals eerder reeds aangegeven ook bepaald dat er dus nooit meer dan 21.000.000 BTC-tokens kunnen zijn. Het feit dat er een strikte limiet geldt op vlak van het aantal tokens die voor bitcoin in omloop kunnen zijn zorgt er voor dat er een soort van schaarste is ontstaan. Heel wat grote institutionele beleggers hebben zich inmiddels dan ook reeds in de strijd gemengd. Zij proberen een degelijke hoeveelheid aan bitcoin op te kopen en in beheer te houden.

Kan bitcoin dienst doen als store of value?
Bovenstaande is een vrij frequente vraag die heel wat mensen zich stellen. In eerste instantie werd bitcoin in het leven geroepen om dienst te doen als decentraal betaalmiddel. Echter is de koers van de cryptomunt inmiddels in die mate opgelopen dat ze een compleet ander doel blijkt te dienen. Wanneer je het Bitcoin nieuws enigszins volgt wordt dan ook duidelijk dat er nu voornamelijk naar wordt verwezen als speculatief beleggingsinstrument. Ook wordt deze asset steeds vaker genoemd als mogelijk interessante store of value oplossing.

Hoe kan je bitcoin kopen?
Bitcoin kopen is mogelijk op twee verschillende manieren. In eerste instantie kan je instappen met fiat-geld. Dit kan gebeuren via één van de verschillende brokers die hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt. Wil je liever een bestaande cryptomunt omwisselen voor bitcoin? Ook dat is mogelijk. Dit kan gebeuren bij een handelsplatform of een zogenaamde exchange. Er zijn ook partijen op de Nederlandse markt terug te vinden die je de combinatie van beide mogelijkheden bieden. Hoe dan ook, iedereen kan bitcoin kopen, ook wanneer je niet over budget beschikt om één volledig bitcoin e kopen. Ook investeren in kleine stukjes van deze cryptocurrency is perfect mogelijk.

VorigeGoogle Ads: wat moet je weten?
VolgendeGesprekshandleiding helpt bij de aanpak van kindermishandeling
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter