Hoe vind je de juiste laptop voor je studie?

Door de jaren heen is de laptop een steeds belangrijkere rol gaan spelen in het leven van de student. Daar waar iedereen twintig jaar geleden nog met pen en papier het hoorcollege in ging, zitten de zalen vandaag de dag vol met studenten achter de laptop. Een goed functionerend model aanschaffen is dus inmiddels een must geworden, maar wat is nu precies de beste laptop voor studenten? Het antwoord hierop is voor iedereen verschillend en afhankelijk van een aantal factoren. Waar je in de aanschaf precies op moet letten, dat lees je hieronder.

Een goed begin is het halve werk
Om de zoektocht naar de ideale laptop wat makkelijker te maken, is het belangrijk om van tevoren te bedenken waarvoor je de laptop gaat gebruiken. Volg jij bijvoorbeeld een studie waar videobewerking centraal staat, dan is het logisch dat je zoekt op laptops met betere specificaties, dan wanneer je de laptop alleen voor aantekeningen in de collegebanken gebruikt. Daarnaast helpt het ook om vooraf je specifieke wensen qua formaat, kleur en besturingssysteem te bepalen. Zo ga je automatisch gerichter zoeken en efficiënter te werk.

Welke specificaties zijn van belang?
Nu je voor jezelf een helder beeld hebt van de laptop die het best bij jou past, kun je effectief gaan filteren op specificaties. De belangrijkste hebben we even voor je op een rijtje gezet.

De processor
De processor is het hart van jouw laptop en heeft een grote invloed op de snelheid ervan. Ben je van plan om hem vooral voor de basistaken te gebruiken (denk aan internetten, e-mailen en verslagen maken)? Dan heb je voldoende aan een Intel Core i3 processor. Volg je een grafische opleiding en ben je afhankelijk van de wat zwaardere foto- en videobewerkingsprogramma’s, kijk dan voor laptops met een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. Wil je je daarnaast ook bezighouden met 3D rendering en CAD toepassingen, dan volstaat een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7 processor.

Het werkgeheugen (RAM)
Een tweede belangrijke specificatie, is het werkgeheugen. Hoe meer werkgeheugen hoe meer taken er tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd en dus hoe sneller de laptop. Ben je door je studie gebonden aan de wat zwaardere programma’s en wil je meer doen dan alleen internetten en tekstverwerken, houd er dan rekening mee dat je een laptop aanschaft die beschikt over minimaal 8GB aan RAM geheugen.

SSD vs HDD
Overweeg ook altijd een laptop die beschikt over een SSD. Het grote voordeel van een laptop met SSD ten opzichte van een vergelijkbaar model met een HDD, is dat die een stuk sneller is. Het nadeel is wel dat ze vaak wat duurder zijn en je in veel gevallen moet inleveren in opslagcapaciteit. Uiteraard is ook deze specificatie afhankelijk van jouw specifieke gebruikerswensen.

De prijs
Tot slot de prijs. In principe heeft dit niets met specificaties te maken, maar het prijskaartje kan zeker bij studenten een grote rol spelen in het al dan niet aankopen van een laptop. Houd in gedachten dat een degelijke laptop voor je studie zo rond de €600,- zal kosten. Alles daaronder valt in principe onder ‘budget’ en dat zie je dan weer terug in de specificaties. Wil je een goede laptop zonder zorgen aanschaffen, weet dan dat je al snel in de prijsklasse van €900,- en duurder terecht komt.

Toevallig zoekende naar meer handige info over uiteenlopende onderwerpen van het studentenleven? Neem dan eens een kijkje op Studentenwegwijzer.nl.

VorigeEen paar redenen waarom uw website zoekmachine optimalisatie (SEO) nodig heeft
VolgendeGoogle Ads: wat moet je weten?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter