Waarom leren boekhouden altijd waardevol is

Het leren van de basisbeginselen van boekhouden is altijd waardevol. Ook als je daar niet direct iets mee doet. Vooral voor personen die de wens koesteren als zelfstandige aan de slag te gaan, is het erg waardevol om tenminste de basisbeginselen van het boekhouden onder de knie te hebben. Dat kan handig zijn omdat je aardig kunt besparen door de boekhouding (gedeeltelijk) zelf te voeren, maar ook omdat je met deze kennis een veel beter inzicht hebt in je financiële situatie en eventueel een ingehuurde boekhouder enigszins kunt controleren.

Besparen door zelf (gedeeltelijk) de boekhouding te doen
Het inhuren van een boekhouder kan aardig kostbaar zijn. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen de boekhouding zelf te gaan bijhouden. Daarvoor zijn tegenwoordig online een boel verschillende boekhoudprogramma's beschikbaar. De meeste van deze programma's zijn vrij gemakkelijk in gebruik en beschikken over een uitgebreide handleiding, mocht u er toch niet uitkomen. Om er zeker van te zijn dat je weet waaraan je begint en waarmee je bezig bent, kan het handig zijn online boekhoudcursus te volgen. Online cursussen voor onder andere het voeren van de boekhouding, zijn online alom vertegenwoordigd.

Altijd inzicht in je financiële situatie
Een ander groot voordeel van boekhoudkennis is het feit dat je altijd een aardig beeld hebt van de huidige financiële situatie. Daarvoor hoef je niet eerst contact op te nemen met een externe boekhouder indien de boekhouding (gedeeltelijk) in eigen beheer is. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer er kosten gemaakt moeten worden, maar het niet helemaal duidelijk is hoeveel ruimte er financieel is binnen de onderneming.

Controleren van je boekhouder
Ook wanneer je als ondernemer een externe boekhouder inhuurt is het nog steeds erg handig zelf ook enige kennis van boekhouden te hebben. Bij levering van de jaarrekening en de belastingaangifte kun je dan de externe boekhouder enigszins controleren. Heeft de boekhouder iets over het hoofd gezien? Heeft de boekhouder bepaalde kosten niet afgetrokken die u wel graag zou willen verrekenen? Met enige kennis van het boekhouden zouden deze vragen vrij gemakkelijk te beantwoorden moeten zijn, zonder dat u hoeft te weten wat een grootboekrekening is.

Al met al zijn er een boel voordelen verbonden aan het zelf (gedeeltelijk) voeren van de boekhouding. Het is wel handig te bedenken tot in welke mate u de boekhouding zelf wilt gaan doen. Zo is het doen van BTW aangifte niet heel moeilijk, maar het op de juiste wijze samenstellen van de jaarrekening wel. Het samenstellen van de jaarrekening kan dan eventueel uitbesteed worden.

VorigeOnderwijsterreinen moeten per 1 augustus rookvrij zijn
VolgendeLandelijke open dag moet jongeren en zij-instromers op het spoor zetten van een loopbaan in de installatiebranche
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter