Dit kun je als docent doen als je tijdelijk geen werk hebt

Waar men in een groot deel van Nederland structureel op zoek is naar docenten, geldt dit niet overal. In Noord-Nederland neemt het aantal gezinnen met kinderen af, waardoor scholen te kampen hebben met steeds lagere leerlingenaantallen. Klassen worden samengevoegd of scholen fuseren. Het maakt dat sommige leraren lastig aan het werk komen. Invalwerk is voor hen vaak de enige optie. Zeker als een langere reistijd naar gebieden waar wel werk is lastig wordt door je eigen kinderen! Wat kun je doen wanneer je een tijdje geen invalwerk hebt? Of wanneer je bijvoorbeeld door de corona crisis minder werkt dan normaal? In dit artikel vind je een aantal tips.

Ruim je woning eens grondig op
Een van de mogelijkheden om je tijd slim te benutten, is het opruimen van je woning. Haal de dozen bijvoorbeeld eens van zolder, om te kijken wat je hiervan echt moet bewaren. Mogelijk heb je bepaalde spullen al jaren niet meer bekeken, waardoor het tijd is om hier afscheid van te nemen. Het opruimen van je woning kan er daarbij toe leiden, dat je leuke ideeën vindt voor de lessen in de klas. Denk aan oude knutselwerkjes, die je in het verleden al eens gemaakt hebt met een groep.

Pak de tuin bij je huis aan
Naast het opruimen van je woning, kun je de tuin aanpakken. Haal de heggenschaar uit de schuur en start met het onderhouden van je heg of struiken! Ook het maaien van het gazon is een nuttige tijdsbesteding. Je tuin krijgt er een verzorgde uitstraling van! Ideaal, met de warme zomerdagen in aantocht. Heb je nog tijd over? Het opnieuw leggen van stukken van je terras kan een optie zijn. Mogelijk is een deel van de stenen verzakt in de afgelopen jaren. Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen wordt aangeraden, wanneer je stenen opnieuw legt.

Denk alvast na over nieuwe lesideeën
Eerder las je al, dat je oude knutselwerkjes van zolder kunt halen ter inspiratie voor je aankomende lessen. Ook kun je op internet zoeken naar leuke lesideeën, voor als je straks weer voor de klas staat! Door hier nu alvast over na te denken, houd je straks meer tijd over voor andere zaken. Denk aan het nakijken van het werk van kinderen, het voorbereiden van reken- of taallessen, enzovoorts. Leerkrachten hebben vaak ontzettend druk, waardoor er nauwelijks tijd is om nieuwe ideeën te bedenken en verder uit te werken.

VorigeBasisscholen goed voorbereid op het weer open gaan op 11 mei
VolgendeEerste officiële incasso-opleiding van Nederland gaat komend studiejaar van start
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter