Scholen tijdelijk gesloten vanwege coronavirus; hoe kun je op afstand lesgeven?

Sinds 16 maart zijn de scholen gesloten en dit blijven ze zeker tot 6 april. Ook horeca, sportclubs en kinderopvangcentra moeten de deuren sluiten. De maatregelen zijn genomen door het kabinet om de strijd met het coronavirus aan te gaan. Door deze situatie worden veel scholen op het moment geconfronteerd met vraagstukken over hoe er vanuit huis lesgegeven kan worden.

Les op afstand
Scholen, schoolleiders en leraren hebben niet stilgezeten na de sluiting van de scholen maar zijn juist hard aan de slag om onderwijs op afstand te organiseren. Zowel voor het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs en MBO biedt de website lesopafstand.nl handvatten aan. In veel gevallen gaat het om een combinatie van digitaal werken, werken vanuit de methode of ander lesmateriaal dat de leerlingen in huis hebben en andere werkvormen. Door deze uitzonderlijke situatie is het nog niet duidelijk of de schoolexamens doorgaans, maar inmiddels is wel besloten dat de examens voor het middelbaar beroepsonderwijs doorgaan.

Uitgeverijen stellen gratis digitaal lesmateriaal beschikbaar
Scholieren en studenten in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs kunnen gratis gebruik maken van digitaal lesmateriaal. Op 17 maart, zeer snel na de aangekondigde maatregelen van de overheid, kondigden educatieve uitgeverijen aan om licenties kosteloos beschikbaar te stellen. Hiermee willen de uitgeverijen scholen ondersteunen bij het lesgeven op afstand. Scholieren en studenten die tot nu toe uit papieren lesboeken werkten kunnen hierdoor eenvoudiger vanuit huis onderwijs volgen.

Ouders om hulp vragen
Als leraar kun je nu niet altijd je leerlingen bijstaan op de manier die je zou willen. Hierdoor is het nodig om ook een beroep te doen op de ouders. Bel bijvoorbeeld alle ouders van leerlingen om ze te helpen om een goed dagprogramma samen te stellen voor de leerlingen. Als leraar kun je ouders ondersteunen door bijvoorbeeld aan te geven welke onderwerpen behandeld worden en welk huiswerk hierbij hoort. Dit huiswerk kun je vervolgens naar jezelf laten mailen zodat je dit gewoon na kunt kijken als je altijd zou doen.

Videoconferentie organiseren
Op enig moment wil jij als leerkracht het een en ander afstemmen samen met je leerlingen. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende online programma’s en applicaties, zoals Zoom of Google Meet. Je organiseert als het ware een videoconferentie met je leerlingen waarbij je ook gebruik kunt maken van schermdelingsmogelijkheden. Hendrik Jakker van adviesjagers.nl noemt het een mooie manier om kinderen voor te bereiden op de toekomst. “Er wordt wereldwijd steeds meer op afstand gewerkt. Door op tijden als deze al in het onderwijs kennis te maken met technologische programma’s waarmee je eenvoudig locatieonafhankelijk kunt vergaderen, overleggen en kennis delen maakt de nieuwe generatie nu al kennis met een nieuwe manier van werken. Het enige dat ze nodig hebben is een laptop, tablet of smartphone met daarop de juiste app geïnstalleerd.”

Behoud het groepsgevoel
Doordat iedere leerling thuis is, kan er minder ruimte ontstaan voor plezier. Moedig groepswerk en discussie aan om het groepsgevoel tussen de leerlingen aan te moedigen. Raad ze bijvoorbeeld aan om onderling te overleggen over vragen en maak een whatsapp groep aan voor de hele klas die bedoeld is voor schoolgerelateerde opmerkingen en vragen. Maak een goed verhaal van de opdrachten waardoor je de leerlingen ook op afstand boeit en motiveert om hun best te doen.

VorigeAlle ouders krijgen hun eigen bijdrage kinderopvang terug
VolgendeGeen centrale examens dit jaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter