Waarom online cursussen juist nu ideaal zijn

Dat 2020 nogal een vreemd jaar is, is voor de meeste mensen een understatement. Echte ontmoetingen zijn verplaatst naar digitale communicatie en lessen volgen of bijleren vinden niet meer in een klaslokaal plaats, maar vanachter je computer thuis - ook wel e-learning genoemd.

Uit onderzoek van bureau Multiscope blijkt dat in de afgelopen vijf jaar maar liefst 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus of training hebben gevolgd; met een grote piek in 2020. Wil je in de huidige samenleving je kennis over de Nederlandse taal een beetje bijspijkeren of ben je op zoek naar een cursus fotografie? Dan doe je dat in 2020 en waarschijnlijk grotendeels in 2021 gewoon online.


Online cursus of opleiding volgen: waarom juist nu?

De coronacrisis zorgt ervoor dat we zoveel mogelijk thuis of op afstand moeten leren. In dit najaar van 2020 blijkt dat 1 op de 5 kinderen wereldwijd niet naar school kan gaan. School is niet alleen belangrijk om bepaalde vakken te leren, maar ook voor sociaal contact. Daarnaast dient school als een relevante plek om je te kunnen ontwikkelen - zo is het ook nog eens een veilige plek voor kinderen die thuis problemen ervaren. Heb je het idee dat jouw kind een deel van zijn of haar ontwikkeling mist omdat de scholen langer dicht blijven? In dat geval is een extra online cursus of een paar online lessen absoluut een goed idee.

Maar: online cursussen volgen is niet alleen bedoeld voor kinderen. Sterker nog: er is juist een groot aanbod online opleidingen en trainingen te volgen voor volwassenen. Door de coronacrisis is een deel van de Nederlanders hun baan kwijtgeraakt. Misschien ben je op zoek naar een nieuwe baan en wil je wat extra bijleren, zodat je je cv flink aan kunt vullen met de nodige kennis. In dat geval is een online cursus in deze tijd perfect: je leert op afstand en in je eigen tempo, zodat je je dagen thuis goed kunt indelen. Voor docenten is dit ook hét moment om wat kennis bij te spijkeren, wanneer ze daar natuurlijk tijd voor over hebben.


Voordelen van online leren door middel van cursussen en opleidingen

Je hebt ontzettend veel keuze wanneer je op zoek bent naar een passende online cursus of opleiding: vind handige online cursussen op Soofos of ga zelf eens op zoek via Google. Het grote voordeel van online leren is dat er altijd wel een cursus of opleiding is die aan je wensen voldoet. Zo is e-learning heel inclusief en voor een groot publiek beschikbaar. Andere voordelen van online leren zijn onder andere:

E-learning is goedkoper dan klassikaal studeren
Een van de grootste voordelen van online een studie of cursus volgen is dat het over het algemeen goedkoper is dan klassikaal een opleiding volgen. Je hoeft bijvoorbeeld al geen reiskosten te betalen om van A naar B te moeten om lessen bij te wonen. Daarnaast moeten er natuurlijk kosten betaald worden voor ruimtes, lesmateriaal, docenten en meer. Wanneer alles online kan worden gedaan, heb je meestal maar één of twee docenten nodig ter ondersteuning van de cursus.

Je kunt online studeren wanneer jij dat wilt
Een ander voordeel van e-learning is dat je bezig kunt gaan met de cursus of opleiding wanneer jij dat wilt. Je deelt namelijk meestal je eigen leermomenten in; tenzij er een paar vaste online colleges zijn. In de meeste gevallen kun je hoorcolleges of toetsen zelf inplannen zodat je de studie of opleiding op je eigen tempo kunt volgen. Dit zorgt ervoor dat je productief kan zijn op het moment dat je daar ook daadwerkelijk tijd voor hebt en zin in hebt - en niet op een verplicht moment tussen werk door.

Mogelijkheid om te leren op maat
Wanneer je les krijgt in een normale klas of tijdens een normale opleiding zul je merken dat iedereen anders is in hoe snel (of langzaam) hij of zij leert en toepast. Iedereen heeft een eigen tempo in het leven; zo ook met leren. Dat kan soms erg vervelend zijn: mensen krijgen het idee dat ze de lesstof niet kunnen bijhouden of juist dat het allemaal veel te langzaam gaat. Online leren is daarvoor de oplossing, omdat een leerpakket helemaal op maat kan worden gemaakt. Je beslist namelijk ook zelf hoe snel je studeert. Hierbij kan de docent extra hulp bieden als dat nodig is en is er zo een duidelijker overzicht van wie wel of geen hulp nodig heeft.


Zijn er dan geen nadelen te vinden aan online leren?

Je kent het gezegde: “ieder voordeel heeft zijn nadeel”, zo ook in het geval van online leren. Een nadeel van e-learning kan juist zijn dat het leren op afstand is. Dat werkt niet voor iedereen even goed. Voor sommige mensen werkt zo zelfstandig werken demotiverend; zij hebben misschien juist deadlines nodig of een docent die hen vertelt wanneer iets echt af moet zijn.

Je hebt dus zeker een hele bak zelfdiscipline nodig om succesvol bezig te kunnen met online cursussen. Tot slot vinden sommigen online leren te onpersoonlijk - zij willen liever persoonlijk contact met hun docent en medestudenten. Zolang de coronacrisis nog niet over is, is dit echter lastig. Gelukkig wegen de voordelen van e-learning flink op tegen de nadelen.

VorigeOpleiding en inkomen ouders zeer bepalend voor schoolsucces kind
VolgendeLabel eenvoudig spullen van je kids met deze tips
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter