Goede bronnen over Bitcoin - Zo kun je veilig meedoen en leren

De wereld van cryptocurrency kan soms redelijk ingewikkeld lijken. Het begint echter wel steeds meer duidelijk te worden dat digitale valuta zoals Bitcoin, Ripple en Ethereum, en de bijbehorende technologie van blockchain, eigenlijk niet meer weg te denken zijn.

Hoewel je er in het dagelijks leven wellicht nog weinig mee te maken heeft, zal de toekomst toch meer in digitaal betaalverkeer liggen. En dat de toekomst al hier is hebben we wel gezien tijdens de COVID-19 crisis, waarin het aantal online en contactloze betalingen enorm gestegen is.

Wil je graag meer leren over deze innovatie technologie, of wil je graag in de klas hier materiaal over aanbieden, dan kan het soms lastig zijn goede en vooral betrouwbare bronnen van informatie te vinden. We willen je hier helpen de kaf van het koren te scheiden wanneer het om informatie over cryptocurrency gaat.

Gedecentraliseerd systeem zonder hoofd
Per definitie is er geen centrale autoriteit die transacties in digitale valuta reguleert. Dat is nu juist de kracht van crypto, het is gebaseerd op een gedecentraliseerd en verspreid netwerk van knooppunten, waarbij er geen middelman invloed kan uitoefenen op transacties tussen twee onafhankelijke partijen. Er is geen beheerder of Centrale Bank die de uitgifte en roulering van digitale munten als Bitcoin reguleert.

Dit maakt ook dat er niemand kan claimen de ultieme autoriteit te zijn over cryptocurrency. Toch zullen er veel partijen niet aarzelen om dit toch te claimen. Het is daarom soms lastig om onafhankelijke informatie over digitale munten te vinden, materiaal dat objectief genoeg is om werkbaar te maken in een educatieve setting.

Bitcoin voor beginners
De eerste stap om toch een beetje wegwijs te worden in de wereld van crypto is bij de basis te beginnen. Start bij simpele bronnen zoals Wikipedia, YouTube video’s en onafhankelijke crypto nieuwssites, om een initieel beeld te krijgen van de algemene technologie, processen en termen van cryptocurrency. Zo stel je een gepersonaliseerde Bitcoin cursus voor beginners samen, waarin je je het vocabulaire eigen maakt, en het algemene idee van de technologie te pakken krijgt.

Vervolgens kun je overwegen om zelf een paar eerste stappen in het kopen van Bitcoins te zetten. Docenten weten als geen ander dat je sommige dingen gewoon een keer moet doen om ze te snappen, en door de procedures uit te voeren voor het aankopen en opslaan van (gedeelten) van digitale munten, zul je al snel wat meer gedetailleerde aspecten van het veld onder de knie krijgen. Ga hier uiteraard voorzichtig te werk en gebruik nooit geld dat je niet kunt missen om te investeren in munten als Bitcoin, Ripple of Ethereum.

Waar je verder over Bitcoin kunt leren
Heb je eenmaal een beetje door hoe Bitcoin en blockchain werkt, en er zelf wellicht al in gehandeld, dan is het zaak om bij te blijven met de constante ontwikkelingen die er in de crypto sector plaatsvinden. De reguliere media, zoals kranten en online nieuwssites, zullen zeker over digitale valuta bericht geven wanneer er iets nieuws over te vertellen valt. Dit is een goede bron van informatie, maar hiermee zul je niet het hele plaatje van de wereld van crypto krijgen. Houd het daar dus niet bij.

Zoals eerder aangegeven heeft een digitale munt als Bitcoin geen centrale autoriteit die transacties beheerd, en waar journalisten dus kunnen aankloppen voor onbetwistbare informatie. Daarom is wil je ook andere bronnen aanboren om een meer genuanceerd beeld over digitale valuta te verkrijgen, zoals de vele Bitcoin en crypto nieuwswebsites.

Overigens betekent het feit dat een cryptovaluta per definitie geen centrale beheerder heeft niet dat verschillende autoriteiten zich er niet mee bezighouden. In Europa is de Europese Unie al jaren bezig met het reguleren van digitale munten in haar lidstaten, en ook op nationaal niveau is in Nederland sinds 21 mei 2020 de Nederlandsche Bank aangewezen als toezichthouder op crypto dienstverleners.

Een goede informatiebron
Bij elke partij die je als bron voor Bitcoin informatie neemt, of het nu een krant is, een financiële nieuwswebsite of een persbericht van de DNB, het is altijd belangrijk om goed te bedenken welke belangen de uitgever heeft bij de informatie, en wat ze ermee proberen te bereiken. Dit is uiteraard de eerste les die elke student leert bij het doen van onderzoek voor een werkstuk of iets dergelijks, maar iets wat we in het dagelijks leven soms vergeten.

Wees dus altijd kritisch wanneer je iets leest over cryptocurrency en kijk naar de bron van de informatie. Is er een commerciële intentie, of probeert iemand vooral zijn (gekleurde) mening door te drukken? Neem wat je leest dan met een korreltje zout en klik nog even verder naar andere stukken die hetzelfde gegeven bevestigen. Hoe wijder je het net werpt, hoe meer je uiteindelijk tot de kern zult komen.

Er bestaat kortom niet één definitieve en compleet betrouwbare informatiebron over Bitcoin en andere crypto’s; de beste aanpak is een gespreide aanpak.

VorigeNieuw jeugdprogramma over je hersenen en geest
VolgendeBasisschoolleerlingen minder gemotiveerd om thuis aan school te werken dan ouders denken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter