Het is weer tijd om een middelbare school te kiezen

Met de schooladviezen op zak, is het voor veel leerlingen uit groep 8 tijd om een middelbare school te gaan kiezen. Het kiezen van een goede middelbare school is erg belangrijk. De keuze voor een middelbare school leg je vast voor een langere periode van minimaal vier jaren. Het kiezen van de middelbare school is daarom erg belangrijk. Maar hoe kies je een goede school?

Open dagen
Veel middelbare scholen organiseren jaarlijks open dagen. Meestal vinden deze open dagen al vroeg in het schooljaar plaats. Ouders en leerlingen uit groep 8 kunnen op deze dagen de school van binnen bekijken, vragen om informatie, het gebouw en de programma's bekijken en soms ook de huidige leerlingen vragen stellen. Afhankelijk van het aantal middelbare scholen in de omgeving, is het aan te raden gebruik te maken van deze open dagen. Vaak zijn er slechts enkele scholen in de directe omgeving die aansluiten bij het schooladvies, maar wanneer er een boel scholen in de omgeving te vinden zijn is het wellicht handiger eerst enkele scholen weg te strepen. In de meeste gemeentes zal dat niet het geval zijn.

Het is in veel gevallen ook helemaal niet vanzelfsprekend om in de eigen gemeente naar school te gaan. Vooral voor kinderen uit kleinere plaatsen, kan het interessant zijn om ook te kijken naar middelbare scholen in de omgeving. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar scholen in Nijkerk of een school in Putten? Dan is het JFC in Barneveld een goede keuze, zij bieden onder andere Technasium onderwijs aan. Niet alle middelbare scholen bieden Technasium onderwijs aan. De afstand is in dat geval goed te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere plaatsen, hierbij kun je denken aan het dorp Waalre, dat ligt dichtbij Eindhoven.

Wanneer moet ik definitief kiezen?
Na ontvangst van het schooladvies kun je ervoor kiezen je direct in te schrijven bij een middelbare school. Omdat sommige scholen wachtlijsten hebben, is het handig er zo vroeg mogelijk bij te zijn wanneer je een duidelijke voorkeur hebt voor een bepaalde school. Informeer daarom naar een eventuele wachtlijst wanneer je een open dag bezoekt om later niet voor vervelende verassingen te komen staan. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen om een vrijblijvende vroege inschrijving. Mocht je het niveau of schooljaar niet halen, dan kan deze alsnog ongedaan gemaakt worden.

Niveau gewijzigd door eindtoets?
In april vinden de eindtoetsen voor groep 8 plaats. De eindtoets kan van invloed zijn op het schooladvies indien de uitkomsten verschillend zijn. Omdat het schooladvies al in maart uitgebracht wordt, kan het schooladvies in april nog eens aangepast worden. Dat kan knap lastig zijn wanneer je al vroeg hebt gekozen voor een bepaalde middelbare school. In de regel geldt dat het schooladvies niet verlaagd wordt op basis van de eindtoets, afhankelijk van het gewicht dat de school toekent aan de eindtoets. Toch zul je dan je inschrijving moeten wijzigen naar een hoger niveau. Is dit het geval? Geef dit dan direct aan bij je nieuwe school! Wij wensen je alvast veel plezier met het kiezen van je nieuwe school!

VorigeWie weet het beter? De docent of de centrale eindtoets?
VolgendeMeerderheid jongeren mist les over mentale gezondheid op middelbare school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter