3 tips om stress in de klas tegen te gaan

Zowel docenten als leerlingen ervaren de laatste jaren steeds meer stress in de klas. Bij leerlingen is dit meestal het gevolg van prestatiedrang en (een teveel aan) buitenschoolse activiteiten. Bij docenten is stress vaak het gevolg van een te hoge werkdruk en verplichte bureaucratie. Met het alleen maar verder oplopende lerarentekort lijkt het erop dat docenten ook in de komende jaren niet op veel verlichting hoeven te rekenen. Graag bieden wij u als docent daarom onderstaande drie tips om stress in de klas tegen te gaan.

Tip 1: Delegeer administratief werk
Het kabinet heeft toegezegd de komende jaren extra geld voor het onderwijs beschikbaar te stellen waarmee onder andere de werkdruk onder docenten verlaagd kan worden. Dat kan bijvoorbeeld door meer administratief personeel aan te nemen, waardoor docenten de mogelijkheid krijgen bepaalde administratieve werkzaamheden te delegeren. Zo houden zij meer tijd over om bijvoorbeeld nieuwe lessen voor te bereiden. Ook het aannemen van (extra) onderwijsassistenten kan een positieve invloed hebben op de ervaren werkdruk door docenten.

Tip 2: Minder eisen vanuit de schoolleiding
Veel scholen maken nog steeds gebruik van omslachtige werkmethoden die docenten een boel extra tijd en energie kosten. Vooral de bureaucratische rompslomp en het systeem van voortdurende controles is veel docenten een doorn in het oog. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat docenten maar liefst 6 uur per week kwijt zijn aan overwerk kwijt om de complete boekhouding in te vullen. Een nadelig effect hiervan is het verhoogde verzuim onder docenten en het hoge aantal parttime docenten. Door de manier van leidinggeven te veranderen kan het verzuim onder docenten naar beneden en kunnen parttime docenten wellicht worden overgehaald fulltime aan de slag te gaan. Voor onderwijsprofessionals zijn er verschillende mogelijkheden om te werken aan een betere manier van leiding geven. Daartoe kunnen zij bijvoorbeeld een opleiding volgen bij onder andere Utrecht Business School of UBS Plus.

Tip 3: Parttime werken
Hebt u als docent het gevoel dat het echt niet langer gaat zo? Dan is er vaak de mogelijkheid om parttime te gaan werken. Dit levert wel problemen op voor de school omdat het vinden van invallers tegenwoordig erg moeilijk is. Toch is het beter om parttime beschikbaar te blijven in plaats van de stress te laten overgaan in een complete burn out. U bent dan namelijk helemaal uit de running, wat de school nog meer problemen oplevert.

VorigeMeerderheid jongeren mist les over mentale gezondheid op middelbare school
VolgendePerspectief schoolleider ontbreekt in rapport onderwijsinspectie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter