Het toenemende belang van ICT voor zowel studenten als docenten

Het zal je niet ontgaan zijn, dat ICT een steeds prominentere rol heeft ingenomen binnen het onderwijs. Niet alleen zijn de traditionele krijtborden vervangen voor moderne elektronische borden. Ook wordt er binnen steeds meer scholen met tablets gewerkt, in plaats van enkel nog met losse schriften. In dit artikel zoomen we in op het toenemende belang van ICT voor studenten en docenten. Beide groepen hebben baat bij een goede IT-voorziening binnen hun school, maar ook zeker daarbuiten. Op welke manier gebruik jij ICT momenteel als student of docent?

Studenten beginnen voor zichzelf met ICT
ICT heeft het voor studenten steeds makkelijker gemaakt om voor zichzelf te beginnen. Zij kiezen tijdens hun studententijd voor het opzetten van een internetbureau, waarmee ze klanten voorzien van op maat gemaakte websites, marketingcampagnes, enzovoorts. Voor deze studenten is er maar weinig nodig om aan de slag te gaan. Een eigen website lanceren is voldoende om de eerste klanten aan te trekken! Voor zo’n website heb je tegenwoordig enkel nog een domeinnaam en een webhostingpakket nodig. Registreer je domeinnaam hier of bij een soortgelijke partij.

Ook het beginnen van een eigen webwinkel is steeds normaler geworden. Voor een eigen webwinkel hoeven studenten geen grote voorraad aan te houden. Middels dropshipment kunnen zij hun eigen orders direct doorsturen naar een externe leverancier. Deze leverancier zorgt er vervolgens voor, in ruil voor een deel van de marge, dat producten bij klanten van studenten worden afgeleverd.

Groeiende populariteit van Wordpress
Na het afnemen van een webhostingpakket en een domeinnaam, kan begonnen worden aan het opzetten van een website. Veel hostingpartijen bieden de mogelijkheid aan om Wordpress binnen een of twee muisklikken te installeren. Zo hoeft dit nauwelijks moeite te kosten! Ook worden er op internet talloze templates aangeboden, die gratis gebruikt mogen worden voor een website. Kennis over ICT is op deze manier niet langer een vereiste, om een eigen website op te kunnen zetten.

Kansen voor docenten op het gebied van ICT
Het feit dat het ontwikkelen van een website zo makkelijk is, biedt ook kansen voor docenten. Met name op basisscholen hebben veel docenten een eigen website. Op deze websites delen zij lesideeën met collega’s. Niet alleen van hun eigen school, maar ook met vakgenoten van andere scholen. Door deze lesideeën te voorzien van advertenties is het voor docenten mogelijk om een tweede inkomstenbron te creëren naast hun reguliere werk op school. Het bijhouden van een website is zeker met een systeem als Wordpress heel eenvoudig. Kijk eens op internet om te zien hoeveel handleidingen en instructievideo’s worden aangeboden voor het gebruik van Wordpress.

Tweede inkomstenbron voor docenten
Er zijn verschillende manieren om inkomsten te generen uit een eigen website. Je kunt er als docent bijvoorbeeld voor kiezen om boeken te verkopen via je website. Dit kan door de boeken rechtstreeks aan te bieden, of via een zogenaamde affiliate partner. Op internet is veel informatie te vinden over het gebruik van een affiliate partner. Naast de mogelijkheid om producten aan te bieden aan bezoekers, kun je ook voor de traditionele advertenties kiezen. Dit kunnen banners met losse teksten zijn, maar bijvoorbeeld ook plaatjes. Het is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de vormgeving van je website, wat hier het beste bij past.

Google Adsense is een dienst, waarmee je advertenties aan je website toe kunt voegen om zo inkomsten te genereren.

ICT in de klas gebruiken als docent en student
Naast de voordelen die ICT op individueel gebied oplevert voor docenten en studenten, kan ICT ook in de klas goed van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan de diversiteit aan mogelijkheden, die het internet hedendaags biedt. Het is nooit zo eenvoudig geweest om middels filmpjes en flitsende animaties te laten zien, hoe bepaalde materie werkt. Vaak wordt dit in filmpjes en animaties duidelijker uitgelegd, dan dat dit voor docenten mogelijk is. Mede door het feit, dat deze filmpjes vaak door specialisten ontwikkeld zijn. Daar waar een docent juist een veel bredere, maar ook algemenere kennis heeft.

Tip: maak gebruik van de optie om studenten te laten stemmen! Door een quiz te houden aan het eind van een college of les is eenvoudig te achterhalen, of studenten de boodschap van het college begrepen hebben. Via hun smartphone of laptop kunnen zij hun stem uitbrengen op het goede antwoord.

Documenten delen als studenten
Voor studenten biedt ICT de mogelijkheid om bestanden razendsnel met elkaar te delen. Zo hoeft er voor het afronden van een opdracht niet meer op een centrale plek te worden afgesproken, maar is het mogelijk om vanuit huis te werken. Het is vaak zelfs mogelijk om te achterhalen wie welk deel van de opdracht uitgevoerd heeft. Op deze manier biedt ICT voordelen voor docenten en studenten. Op welke manier maak jij momenteel gebruik van deze mogelijkheden?

VorigeMinister Slob wil strenger toezien op plannen scholen in krimpgebieden
VolgendeMeer geld voor verlagen werkdruk eerder beschikbaar
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter