Zo bereid je je optimaal voor op dat belangrijke tentamen

Een belangrijk tentamen leren? Dat kan stressvol zijn, maar er zijn verschillende manieren waarmee het leren efficiënter en beter kan. En dan hebben we het niet alleen over meer herhalen, meer blokken en meer hoofdpijn. In dit artikel bespreken we enkele simpele manieren waarop het leren beter gaat.

Slaap je slim
Veruit het gemakkelijkste om te doen en toch één van de meest belangrijke voorbereidingen op een tentamen; een goede nachtrust. Zorg dat je de avond voor het tentamen op tijd naar bed gaat zodat je de volgende ochtend helemaal fit bent voor het tentamen. Een goed matras is hierbij erg belangrijk. Beschik je niet over een goed matras? Dan is het, mede voor je leerprestaties, belangrijk hiervoor een oplossing te vinden. Slapen is namelijk niet alleen gemakkelijk, maar ook van relatief grote invloed op de leerprestaties.

Slapen helpt op meerdere manieren bij het leren. Uiteraard is een goede nachtrust belangrijk, maar ook een korte powernap na het leren heeft een positief effect op de leerprestaties. Verder heeft ook het herhalen van de leerstof voor het slapengaan een positief effect op het leren van bijvoorbeeld woordjes. Let er daarbij dan wel op dat je niet teveel herhaald voor het slapengaan, de kans bestaat anders dat je moeilijk in slaap komt en daardoor geen goede nachtrust krijgt.

Plannen
Neem je tijd om te leren. Een planning kan daarbij goed helpen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een lange studiesessie minder resultaat oplevert dan meerdere korte studiesessies. Het maken van een planning waarin de studietijd wordt onderverdeeld in daadwerkelijke tijd om te leren, afgewisseld met korte pauzes, heeft een zeer voordelig effect op het leren. Je hersenen hebben namelijk eerst even de tijd om de geleerde informatie te verwerken voordat er weer nieuwe informatie aangeboden wordt. De informatie blijft daardoor veel beter hangen dan wanneer er een overdosis aan informatie in één keer geboden wordt.

Beter leren
Er zijn tegenwoordig erg veel hulpmiddelen om het leren leuker, interessanter of efficiënter te maken. Wist je dat zelf muziek kan helpen bij het leren? Barokmuziek heeft een positieve invloed op het vermogen van de hersenen om te leren.

De belangrijkste factor bij het leren van bepaalde stof is uiteindelijk of het je interesseert. Interesseert het onderwerp je? Dan blijft de informatie beter hangen dan wanneer dit niet het geval is. Omdat sommige leerstof erg droog gebracht wordt, is het misschien handig om voor jezelf na te gaan wat je nu daadwerkelijk kan met de kennis die je moet hebben voor het tentamen. Indien je jezelf kunt overtuigen dat de stof interessant is, zul je dit veel beter opnemen.

VorigeAantal jongeren met leesachterstand blijft fors toenemen
VolgendeNomofobie, is het een probleem?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter