ZAAM start Agora leergemeenschap in Amsterdam-Noord

In 2020 opent stichting ZAAM als eerste in de regio Amsterdam een school volgens de Agora filosofie: Damstede2 - Agora. Agora is een vernieuwend onderwijsconcept waarbij gepersonaliseerd leren voorop staat. ZAAM wil met deze nieuwe leerweg tegemoet komen aan de wens vanuit de samenleving voor een flexibelere inrichting van het onderwijs. Onderwijs waar meer persoonlijke aandacht is voor leerlingen, zij meer eigenaarschap hebben over hun eigen leerproces en de focus ligt op een brede ontwikkeling. Ouders en leerlingen kunnen in januari en februari al een kijkje nemen tijdens de open dagen op de Schoenerstraat in Amsterdam-Noord en zich van 2 tot en met 13 maart 2020 inschrijven.

Kansengelijkheid door ongelijke behandeling
Barbara Dijkgraaf, bestuursvoorzitter van ZAAM: ‘De Agora leeromgeving geeft op unieke wijze invulling aan het streven van ZAAM naar kansengelijkheid en zoveel mogelijk maatwerk, waardoor leerlingen hun identiteit kunnen ontwikkelen en zich optimaal kunnen ontplooien. Leerlingen werken en leren in gemengde groepen, zowel wat betreft leeftijd als niveau. Hierbij wordt gestreefd naar een afspiegeling van de Amsterdamse leerlingenpopulatie. Leerlingen krijgen er de kans om zelf de wereld te ontdekken en kennis op te doen. Op basis van hun eigen wensen, vragen en interesses stellen ze een persoonlijke leerroute samen. Juist met deze ongelijke behandeling geeft Agora invulling aan de kansengelijkheid en wordt segregatie tegengegaan.’

Vrijheid, maar geen vrijblijvendheid
Freek Wevers, initiatiefnemer Agora Amsterdam: 'Agora is de vrijheid om te leren wat je wilt, maar geen vrijblijvendheid om te doen wat je wilt. Wij geloven erin dat je kinderen het beste op de toekomst voorbereidt door ze, met goede begeleiding, hun eigen studiepad te laten volgen. Door hen regelmatig in onzekere situaties te brengen, ontwikkelen ze kennis en ervaring om hiermee om te gaan. Vaardigheden die van pas komen in deze tijd waarin veranderingen steeds sneller gaan.’

Agora onderwijs
Agora leerlingen werken en leren in gemengde groepen qua leeftijd, basisschooladvies en culturele achtergrond. Zij leren vanuit eigen nieuwsgierigheid, vragen en interesses. Docenten zijn er om de leerlingen te begeleiden bij hun persoonlijke leerroute en heten daarom coaches. Het standaard curriculum heeft plaatsgemaakt voor vijf werelden van Agora. Leerlingen gaan op onderzoek uit in de kunstzinnige, wetenschappelijke, spirituele, maatschappelijke en sociale/ethische wereld. Zo leren ze zoveel mogelijk over de wereld om zich heen. In eigen tempo haalt de leerling na 4, 5, 6 of 7 jaar zijn of haar diploma.

Agora is in 2014 begonnen in Roermond. Inmiddels zijn er in Nederland zes Agora leergemeenschappen (Nijmegen, Groesbeek, Culemborg, Zevenaar, Steenbergen en Roermond).

Aanmelding
ZAAM streeft er naar om in augustus te starten met 72 leerlingen op Damstede 2 Agora. Kinderen kunnen zich in maart aanmelden via de kernprocedure van de gemeente Amsterdam.

VorigeLeerlingen ontwikkelen een beter beeld van complexe vaardigheden met video
VolgendeDigital Days brengt scholieren en ICT samen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter