Openbaar college: De robot als huisgenoot

Het lijkt misschien science fiction, maar ongemerkt zit ons huis al vol robots. Ze zetten de verwarming aan, doen de afwas, beantwoorden onze vragen en waarschuwen ons wanneer we onze medicijnen moeten innemen. Dat klinkt heerlijk, maar het wordt minder aangenaam als de stofzuiger camerabeelden van je interieur naar bedrijven stuurt of als een robot té menselijk gedrag gaat vertonen. Fontyslectoren Janienke Sturm (Mens en Technologie) en Eveline van Zeeland (Smart Marketing and Strategy) geven 16 januari in de LocHal in Tilburg een openbaar college over de invloed van robots op het dagelijks leven. Graag vooraf aanmelden.

Er zit een spanningsveld tussen wat er technisch mogelijk is en wat wenselijk is. Fontyslectoren Janienke Sturm en Eveline van Zeeland doen ieder vanuit hun eigen vakgebied onderzoek naar de invloed van robotisering. Ze nemen hun toehoorders in dit college mee aan de hand van voorbeelden in de huis-, tuin- en keukensfeer en willen mensen aanzetten tot nadenken over de invloed van robots op ons dagelijks leven.

Janienke Sturm
Janienke Sturm studeerde taal- en spraaktechnologie. Ze werkte als onderzoeker bij de faculteit Industrial Design van de TU Eindhoven en bij Fontys Hogeschool ICT in diverse nationale en internationale projecten. Sinds 2012 is zij als lector ‘Mens en Technologie’ verbonden aan het instituut HRM en Psychologie van Fontys.
Haar expertise ligt op het gebied van mensgericht ontwerpen, gedragsverandering en omarming van technologie.

Eveline van Zeeland
Eveline van Zeeland studeerde economie en psychologie. Ze was docent aan de Universiteit van Tilburg, aan de Universiteit van Maastricht en op een middelbare school. Ze is als associate lector verbonden aan het lectoraat Smart Marketing and Strategy van Fontys. Van Zeeland is auteur van Basisboek Neuromarketing en Marketing Design met Customer Journey Mapping. Ze schrijft artikelen, columns, spreekt op conferenties en geeft masterclasses.
Haar specifieke onderzoeksinteresse is hoe we technologie zodanig kunnen programmeren dat mensen er profijt van hebben en zich comfortabel voelen in de interactie met technologie.

Wie, wat en waar?
Fontys for Society – Openbaar college in samenwerking met De Kennismakerij, bibliotheek Midden-Brabant.
Donderdag 16 januari 2020
Van 19.30 tot 21.00 uur.
Inloop 19.00 uur.
Locatie: LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg.
Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via dit formulier.

Fontys for Society
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven, is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten.

VorigeNoodplannen voor lerarentekort in grote steden
VolgendeLeerlingen ontwikkelen een beter beeld van complexe vaardigheden met video
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter