Met een mbo-opleiding kun je ver komen!

Je kunt een opleiding volgen aan een kunstacademie om ontwerper te worden. Een hbo-opleiding die bij menig creatief tot de verbeelding spreekt. Tegelijkertijd kan ook een mbo opleiding leiden tot een creatief beroep waarbij veel meer de handen uit de mouwen moeten worden gestoken, maar waar je goed je weg mee kunt vinden.

Voor die laatste is veel te zeggen en veel leerlingen zien het tegenwoordig niet eens zitten om van het mbo door te stromen naar het hbo. Ook al is het een ‘hoger niveau’. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stappen zelfs steeds minder jongeren tot 25 jaar over naar het hoger beroepsonderwijs.

Er is behoefte aan vakmensen
Er wordt momenteel vooral flink gelobbyd om een meer positief beeld te schetsen van het mbo, dat tot nu toe nog vaak als een ‘lagere opleiding’ werd geduid. Er is echter veel behoefte aan vakmensen en die komen juist van het mbo.

Voeg daar een goede portie creativiteit aan toe en je hebt vakmensen met kennis en kunde en een creatieve geest die terecht komen in meerdere ambachten.

Vorig studiejaar zaten er 436000 jongeren op het mbo. 344000 zaten op het hbo. Veel meisjes kiezen op het mbo voor zorg & welzijn en jongens voor de sector techniek of economie. Vooral jongens kiezen voor het mbo, meiden vaak het hbo. Jongens stromen vaker door naar het hbo, nadat ze een mbo-4 opleiding hebben gevolg.

Nederlandse ontwerpers kunnen concurreren met het buitenland
Een aantal jaren geleden kopte dagblad het Parool bijvoorbeeld over de Amsterdamse ontwerpster Carolina Riffi Ollite, toen 33 jaar. Ze veroverde in een klap de catwalks met haar ecologische handtas. Echt ambachtelijk werk.

Ze zette zichzelf op de kaart door mode en accessoires van Nederlandse ontwerpers met haar milieuvriendelijke tassen te combineren. Je moet het maar bedenken. Volgens Ollite zijn Amerikanen gek op Nederlandse ontwerpen, die vooral eenvoudig en mooi zijn. Daarmee draaien Nederlanders volop mee in de tassen-mode en kunnen ze prima concurreren met buitenlandse merken zoals het tassenmerk Ted Baker of Kipling.

Tijdens zijn mbo opleiding startte hij al zijn bedrijf
En we kennen natuurlijk de jonge Somalische Omar Munie (1986), een getalenteerd Nederlands designer die tassen ontwerpt die gretig aftrek vinden. Al tijdens zijn mbo opleiding startte hij zijn bedrijf Omar Munie Clothing. Een half jaar later was hij te gast in meerdere televisie programma’s en vloog tijdens zijn studie naar New York om zijn tassen aan het grote warenhuis Macy’s te verkopen. Hij won prijzen als ‘de beste leerling van het jaar’.

Ook hij is iemand is die prima met andere kan concurreren zoals de eerdergenoemde Ted Baker tas of die van Studio Ditte of Micmacbags om maar een paar merken te noemen.

VorigeMeer flexibel onderwijs voor volwassenen in het mbo
VolgendeSamsung lanceert leraren-app Schoollink
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter